Keltalehtinen punatammi (Quercus rubra ’Aurea’)

Keltalehtinen punatammi (Quercus rubra ’Aurea’)

Keltalehtinen punatammi (Quercus rubra ’Aurea’)
Keltalehtinen punatammi (Quercus rubra ’Aurea’)
Tuotekoodi: Quercus rubra ’Aurea’
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 35,00€
Veroton: 28,23€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Punatammi kasvaa luontaisesti Pohjois-Amerikan itäosissa. Keltalehtinen punatammi on puolestaan hollantilainen lajike, jonka toi alkujaan markkinoille Hollannin Oudenboschissa Th. van der Bom vuonna 1880.

Keltalehtinen punatammi on hieman hidaskasvuisempi kuin kantalajinsa, mutta silti keskinkertaisen nopeakasvuinen puu. Vuosikasvu voi olla n. 35-50 cm. Keski-Euroopassa siitä tulee kantalajiaan pienempi, parhaimmillaan noin 15 m korkea ja 10 m leveä puu. Suomessakin siitä voi kasvaa lähes 10 metriä korkea, sileän harmaarunkoinen tammipuu. Ajan myötä runko tulee uurteisemmaksi. Kasvutavaltaan se on voimakasrunkoinen ja iän myötä tiheän, voimakkaan oksiston myötä leveän kartiomainen. Puuta tukee voimakas syvälle ja ajan mittaan leveälle yltävä juuristo.

Keltalehtisen punatammen lehdet sijaitsevat kierteisesti. Lehtilava on punatammen tapaan suhteellisen kookas. Sen pituus voi olla n. 12–20 cm. Lehdet ovat n. 3-5 liuskaisia ja tammille tyypillisen muotoisia, mutta liuskat ovat vielä hieman teräväkärkisempiä kuin kantalajilla. Lajikkeen erikoisuus on lehtien keltainen väritys. Uudet lehdet keväällä ja toisen kasvupyrähdyksen aikaan keskikesällä puhkeavat kullan keltaisina ja vähitellen muuttuvat keltavihreiksi. Lehtien alapuolella väritys on haaleampi. Syysväritys on parhaimmillaan kauniin oranssinpunainen erityisesti happamassa maaperässä kasvavassa puussa, mutta voi jäädä myös enemmän kellertävän tai ruskean sävyiseksi neutraalimmassa maaperässä ja erityisesti vanhemmissa puissa.  

Keltalehtinen punatammi on yksikotinen puu. Puu alkaa kukkia runsaammin ja säännöllisemmin vasta n. 15–20 vuotiaana. Kasvi kukkii lehtien puhkeamisen aikoihin. Hedenorkot ovat riippuvia kellanvihreitä norkkoja. Emikukat ovat puolestaan pieniä ja huomaamattomia. Aluksi litteät, mutta vähitellen pyöristyvät punaruskeat terhot kypsyvät toisena vuotena. Ne voivat olla kooltaan n. 2-2,5 cm.

Keltalehtinen punatammi viihtyy parhaiten suojaisella, aurinkoisella paikalla, mutta se sietää myös kevyttä varjostusta. Nopeiten puu kasvaa ravinteikkaassa, hieman kosteassa, mutta läpäisevässä syvämultaisessa maaperässä. Kasvi sietää myös köyhempiä maaperiä, kuten hiekkapitoisia ja myös kuivempia kasvupaikkoja sekä kaupunkiolosuhteita ja pienessä määrin myös suolaa. Puu ei siedä kalkkipitoista kasvualustaa tai seisovaa vettä. Lajike on melko talvenkestävä, mutta hieman arempi kuin kantalajinsa. Erityisesti puutumattomat versot voivat kuivaa talven aikana. Suotuisalla paikalla keltalehtinen punatammi voi elää jopa noin 500-vuotiaaksi.

  • Menestymisvyöhykkeet: I-IV
  • USDA 5-8
  • Aurinkoinen
  • Ph suositus: 4.3-6.5
  • Perusjuuri:Quercus rubra
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko: C5:80-100 cm. 

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW