Japaninmagnolia ’Esveld Select’ (Magnolia kobus ’Esveld Select’)

Japaninmagnolia ’Esveld Select’ (Magnolia kobus ’Esveld Select’)

Japaninmagnolia ’Esveld Select’ (Magnolia kobus ’Esveld Select’)
Japaninmagnolia ’Esveld Select’ (Magnolia kobus ’Esveld Select’)
Tuotekoodi: Esveld Select
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 35,00€
Veroton: 28,23€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Japaninmagnolia on nimensä mukaisesti kotoisin Japanista ja Koreasta. Se kasvaa luontaisella levinnäisyysalueellaan vaihtelevissa maastoissa, jokien varsilla ja vuoristometsissä jopa 1700 metrin korkeuteen asti. Sen tieteellisen nimen lajimääre 'kobus' viittaa japaninkieliseen magnoliaa tarkoittavaan kobushi – sanaan. Lajikkeen ’Esveld Select’ löysi hollantilainen taimistoviljelijä R.Bulk 1980 japaninmagnolian siementaimien joukosta. Sen toi markkinoille hollantilainen Esveldin taimisto vuonna 2000. Lajikkeeseen viitataan toisinaan myös tieteellisellä nimellä Magnolia x kewensis, koska sitä on pidetty myös japanin magnolian ja pajumagnolian välisenä risteytyksenä.

Japaninmagnolia ’Esveld Select’ – lajikkeen kasvunopeus on magnoliaksi keskinkertainen - nopea. Lajikkeesta ’Esveld Select’ voi tulla suotuisalla paikalla n. 3-5 metriä korkea ja 1,5 metriä leveä, pystykasvuinen tai kartiomainen ja voimakasoksainen pieni puu n. 10 vuodessa. Sen nuoret oksat ovat aluksi ylöspäin kasvavia, mutta muuttuvat vähitellen enemmän ylöspäin kalteviksi. Sen lehdet ovat soikeat, n. 6-12 cm pitkät ja n. 4-6 cm leveät. Lajikkeelle luonteenomaista on, että lehdet puhkeavat purppuranpunaisina. Vähitellen lehdet muuttuvat päältä raikkaan vihreiksi, alapuolelta hieman vaaleammiksi. Pitkinä ja lämpiminä syksyinä ne saavat keltaisen - keltaruskean syysvärin. 

Japaninmagnolian kukintaikä alkaa melko myöhään, mutta lajikkeella ’Esveld Select’ se alkaa yleensä hieman aiemmin. Kukinnan runsaus lisääntyy iän myötä. Lopulta vanhemmiten koko puu voi peittyä kukkien alle. Se kukkii keväällä paljailla oksilla ennen lehtien puhkeamista. Kasvi kukkii edellisen ja sitä aiempien vuosien versoilla. Kukat ovat kaksineuvoisia. Kukissa on muutama kermanvalkoinen terälehti, keltaiset heteet ja keskellä vihertävä emi. Kukissa on heikko vanilijamainen tuoksu. Halkaisijaltaan kukat ovat noin 10 cm leveät. Kukinnan jälkeen loppukesällä kehittyy siemeniä sisältäviä, hieman kävyltä näyttäviä, n. 8-12 cm pitkiä tuppilohedelmiä. Ne ovat aluksi vihreitä ja muuttuvat vähitellen punaisiksi.

Japaninmagnolia lajiketta ’Esveld Select’ pidetään yhtenä kestävimmistä keväällä kukkivista magnolioista. Kasvupaikan tulisi silti olla suojainen ja aurinkoinen. Japaninmagnolia viihtyy parhaiten kosteassa, mutta läpäisevässä, ravinteikkaassa maaperässä. Japaninmagnolialla on pintajuuristo, on joten se ei siedä kovin hyvin kuivuutta. Pitkinä kuivina kausina se voi tarvita vielä vakiinnuttuaankin lisäkastelua. Magnoliat eivät pidä talvikosteudesta. Aiemmin uskottiin, että japaninmagnolia, niin kuin muutkin magnoliat, viihtyisi parhaiten happamassa maassa. Nyttemmin on kuitenkin havaittu, että japaninmagnolia ei reagoi negatiivisesti melko korkeaankaan PH-arvoon (7,5 asti). Kasvi ei pidä leikkaamisesta.

  • Menestymisvyöhyke: I-II (III)
  • USDA: 6
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • PH suositus: 5,6–7,5
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko C5, 100–120 cm. Valitettavasti loppu.

Kuva 1: Kurt Stüber [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW