Euroopanpyökki (Fagus sylvatica)

Euroopanpyökki (Fagus sylvatica)

Euroopanpyökki (Fagus sylvatica)
Euroopanpyökki (Fagus sylvatica) Euroopanpyökki (Fagus sylvatica) Euroopanpyökki (Fagus sylvatica)
Tuotekoodi: EUP
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 12,00€
Veroton: 9,68€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Euroopanpyökki on levinnyt laajalle alalle Eurooppaa. Pohjoisessa euroopanpyökin luontainen levinneisyysalue yltää Etelä-Skandinaviaan ja Keski-Norjaan. Bromarvissa, Etelä-Suomessa, kasvaa Suomen tiettävästi ainoa pyökkimetsikkö. Leveälatvuksinen euroopanpyökki kasvaa luontaisilla kasvualueilla n. 30 m pituiseksi puuksi, mutta Suomessa luultavasti enintään 10 metriä korkeaksi. Euroopanpyökin juuristo on pinnallinen. Sen lehdet ovat tummanvihreän kiiltävät ja poimulaitaiset. Lehtilavan pituus on 4-10 cm ja niissä on enintään 10 suoniparia.

Tuulipölytteinen kukinta ajoittuu huhti-toukokuulle. Hedekukat muodostavat riippuvia pallomaisia ja vaaleankeltaisia kukintoja. Emikukinnoista muodostuu kova ja piikkinen kehto, jossa on yksi tai kaksi syötävää pähkinää.

Euroopanpyökin nuorissa lehdissä on mieto maku. Niitä voidaan käyttää esim. salaateissa.  Siemeniä voidaan käyttää tuoreena tai ruoanlaitossa. Euroopanpyökin kuorta on käytetty myös kansanlääkinnässä. Kuorta on käytetty mm. sitomaan vatsahappoja, lieventämään kuumetta, yskää tai hammassärkyjä. Ulkoisesti käytettynä kuorella on katsottu olevan antiseptisiä ominaisuuksia.

Euroopanpyökki viihtyy runsasravinteisessa, tuoreessa-kosteassa ja läpäisevässä kalkkipitoisessa humusmaassa. Suomessa kasvupaikan tulisi olla aurinkoinen tai puolivarjoinen. Viihtyy kosteassa meri-ilmastossa.

  • USDA 4-7
  • Menestymisvyöhyke I-III (On menestynyt taimistollamme vyöhykkeellä III, mutta myös Pohjois-Karjalassa vyöhykkeellä IV (Sorbifolia 46(2) 2015))
  • PH suositus: 6,1 - 7,8
  • Aurinkoinen/puolivarjoinen
  • Alkuperämaa: NL ja PL

Myyntikoko:

1. Avojuurinen n. 60 cm NL. 12 €. Valitettavasti tämä koko on loppuunmyyty. 

2. C4,5 n. 80-100 cm. PL. 18 € 

Päivitetty 25.1.2024

Kuva 1:  Willow [CC BY-SA 2.5]

Kuva 2:  Nikanos [CC BY-SA 2.5]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW