Pensashanhikki ‘Goldfinger’ (Dasiphora fruticosa ‘Goldfinger’)

Pensashanhikki ‘Goldfinger’ (Dasiphora fruticosa ‘Goldfinger’)

Pensashanhikki ‘Goldfinger’ (Dasiphora fruticosa ‘Goldfinger’)
Pensashanhikki ‘Goldfinger’ (Dasiphora fruticosa ‘Goldfinger’)
Tuotekoodi: Goldfinger
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 9,00€
Veroton: 7,26€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Pensashanhikki on kotoisin suurelta alueelta pohjoista pallonpuoliskoa, lähinnä pohjoisen lauhkean vyöhykkeen kylmiltä alueilta. Pohjois-Amerikassa levinneisyysalue yltää Alaskasta Labradoriin ja sieltä edelleen Kaliforniaan ja New Mexicon vuoristoseudulle. Euraasiassa sitä esiintyy luonnonvaraisena vuoristoseuduilla Pyrenneiltä Himalajan alemmille rinteille ja Irlannin vuoristoseuduilta Japaniin. Sitä esiintyy Pohjois-Euroopassa luonnonvaraisena myös mm. Ruotsin Öölannissa ja Gotlannissa sekä paikoin myös esimerkiksi Virossa ja Latviassa. Pensashanhikkia on viljelty puutarhasvina n. 1700-luvun alusta lähtien. Siksi on luultavaa, että se on levinnyt alkujaan puutarhaviljelyn seurauksena rikastuttamaan monien alueiden luontoa. Se ei kuitenkaan pärjää hyvin kilpailussa muille luonnonvaraisille kasveille, joten sitä esiintyy luontaisesti lähes ainoastaan paikoilla, jonne muut puuvartiset kasvit eivät ole vielä levinneet tai josta ne on poistettu.

Pensashanhikin koristearvo perustuu sen kauniiseen kukintaan. Pensashanhikista on maailmalla jalostettu yli 130 puutarhaviljelylajiketta. Lajikkeet eroavat toisistaan mm. kukan värin ja koon sekä kasvin korkeuden ja kasvutavan suhteen.

‘Goldfinger’on yksi hienoimmista ja suosituimmista keltakukkaisista pensashanhikkilajikkeista. ‘Goldfinger’-lajike on löydetty Henk Knolin taimistolla Gorsselissa, Hollannissa vuonna 1971. Kasvutavaltaan se on hieman tiheäoksainen, lehdettömänä jopa hieman risuinen, punaruskeaversoinen pensas. Siitä tulee hieman leveähkö, n. 90 cm korkea ja 120 cm leveä pensas. Sen pienet parilehdykkäiset sinivihreät kerrannaislehdet puhkeavat myöhään keväällä ja koostuvat seitsemästä soikeasta n. 1,6 cm pitkästä ja n 0,5 cm leveästä lehdykästä. Kasvilla ei ole erityistä syysväritystä. Sen lehdet varisevat myöhään syksyllä.

Pensashanhikkilajike ‘Goldfinger’:in n. 3 cm halkaisijaltaan olevat kukat ovat yksinkertaiset ja syvän keltaiset. Kukkia muodostuu runsaasti heinäkuun alusta-lokakuulle saakka. Pensashanhikki on yleensä kaksikotinen. Pölyttyneistä kukista voivat kehittyä syksyllä hyvin pienet pähkyläsiemenet (n.1,5 – 2 mm pitkät ja 0,7-1 mm leveät).

Pensashanhikki on yksi helppohoitoisimmista puutarhakasveista. Se soveltuu sekä yksittäis- että aitakasviksi. Pensashanhikki kukkii parhaiten aurinkoisessa kasvupaikassa. Pensashanhikki ei ole vaativa maaperän suhteen, mutta parhaiten se viihtyy tuoreessa maassa. Vakiinnuttuaan sen suhteellisen syvä juuristo varmistaa kasvin veden saannin myös kuivemmissa olosuhteissa. Pensas soveltuu myös isossa ruukussa tuoreessa maassa kasvatettavaksi. Lajike ‘Goldfinger’on hieman altis kehrjääjäpunkille ja härmälle. Kasvin sanotaan välttyvän jänis- ja peuratuhoilta.

  • Menestymisvyöhyke: I-VI
  • USDA:3-7
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • PH suositus: 5.6–8.5
  • Alkuperämaa:NL

Myyntikoko C1,5: 20–30 cm.

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW