Isopuksipuu 'Elegans' (Buxus sempervirens 'Elegans')

Isopuksipuu 'Elegans' (Buxus sempervirens 'Elegans')

Isopuksipuu 'Elegans' (Buxus sempervirens 'Elegans')
Isopuksipuu 'Elegans' (Buxus sempervirens 'Elegans')
Tuotekoodi: Elegans
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 25,00€
Veroton: 20,16€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Ainavihannan isopuksipuun luontainen levinnäisyysalue ulottuu Pohjois-Afrikasta Keski-Eurooppaan ja Etelä-Englantiin asti sekä idässä Kaukasukselle. Puksipuu on hidaskasvuinen puu, joka voi elää melko vanhaksi. Isopuksipuksipuu on suosittu puutarhakasvi esim. muotopuutarhoissa Keski- ja Etelä-Euroopassa  mm. muotoiltavuutensa ja koristeellisen ainavihannan olemuksensa vuoksi.

Isopuksipuusta on kehitetty tiettävästi yli 60 puutarhaviljelylajiketta. Yksi kauneimmista on  kirjavalehtinen 'Elegans'. Lajike on lähtöisin alkujaan Ranskasta. Lajike on melko vanha; ensimmäiset maininnat siitä ovat tiettävästi jo vuodelta 1872. Se muistuttaa hyvin paljon lajikkeita ’Elegantissima’ ja ’Argenteovariegata’, mutta lajikkeilla on myös keskinäisiä eroja.  ’Elegans’ -lajike on kantalajia hidaskasvuisempi. Suotuisissa olosuhteissa se voi kasvaa noin 60 cm – 100 cm korkuiseksi, pyöreähköksi pensaaksi. Pensas on tiheäkasvuinen ja sen pienet n. 1-2,5 cm pitkät vahamaiset tummanvihreät lehdet ovat reunoilta kermanvalkoiset tai lähes vaaleankeltaiset. Ne sijoittuvat tiheästi pitkin ylöspäin kasvavia versoja lähes peittäen ne näkyvistä. Puksipuu sietää hyvin leikkausta. Puu on kaikilta osiltaan lievästi myrkyllinen.

Puksipuu kukkii lähes huomaamattomin kellertävin kukin loppukeväällä. Pienet kukat sijaitsevat lehtihangoissa rykelminä.  Puu on yksikotinen. Siemenet kypsyvät syksyllä.

Isopuksipuulajike 'Elegans' viihtyy parhaiten puolivarjoisella-varjoisella tuulensuojaisella kasvupaikalla. Aurinkoisella paikalla sen kirjavat lehdet voivat haalistua. Isopuksipuu on melko vaatimaton kasvupaikan suhteen, mutta parhaiten se viihtyy tuoreessa kasvupaikassa. Kasvi ei kuitenkaan pidä seisovasta vedestä. Isopuksipuu sietää myös jonkin verran kuivuutta. Parhaiten 'Elegans' viihtyy keski- tai runsasravinteisessa kasvupaikassa. Isopuksipuu on kalkinsuosija. Se tarvitsee nuorena monien ainavihantien kasvien tavoin suojaa kevätauringolta ja kuivattavilta tuulilta. Kasvin matala juuristo olisi hyvä suojata talveksi esim. katteilla. Kasvi soveltuu myös isossa ruukussa kasvatettavaksi ja viileissä sisätiloissa talvetettavaksi.

  • Puolivarjoinen-varjoinen
  • Menestymisvyöhyke: (I)
  • USDA:6-8
  • PH suositus: 6.5–7.5
  • Alkuperämaa: NL

Myyntikoko: c7,5: n. 25 cm. Saatavilla vain erillistilauksesta keväällä.

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW