Keltasulkaterttuselja 'Sutherland Gold' (Sambucus racemosa 'Sutherland Gold')

Keltasulkaterttuselja 'Sutherland Gold' (Sambucus racemosa 'Sutherland Gold')

Keltasulkaterttuselja 'Sutherland Gold' (Sambucus racemosa 'Sutherland Gold')
Keltasulkaterttuselja 'Sutherland Gold' (Sambucus racemosa 'Sutherland Gold')
Tuotekoodi: Sutherland Gold
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 15,00€
Veroton: 12,10€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Keltasulkaterttuselja 'Sutherland Gold' on terttuseljan lajike. Terttuselja on alkujaan kotoisin pääosin Etelä- ja Keski-Euroopan vuoristoalueilta, mutta on pitkän puutarhaviljelyn ja sopeutuvaisuutensa ansiosta levinnyt paikoin luontoon laajalla alueella Euraasiaa ja Pohjois-Amerikkaa. Suomessakin sitä voi tavata ainakin Oulun korkeudelle asti. Kasvista on kehitetty myös monia koristelajikkkeita, kuten keltasulkaterttuselja 'Sutherland Gold'. Se on valittu keltasulkaterttuselja lajikkeen 'Plumosa Aurea' siementaimista ja tuotu markkinoille vuonna 1971. Lajikkeen löysi William Less Kerr Sutherlandissa, Kanadassa

Keltasulkaterttuselja 'Sutherland Gold' on leveän kesävihanta, voimakas- ja tiheäkasvuinen pensas joka kasvaa noin 1,5-2,5 m korkeaksi ja noin 2- 2,5 m leveäksi. 'Sutherland Gold' on koristeellinen kasvi koko kesän. Sen syvään liuskoittuneet (n. 5-15 cm pitkät ja n. 3-8 cm leveät) lehdet ovat kauniit ja hieman saniaismaiset. Ne puhkeavat kuparinpunaisina ja muuttuvat vähitellen kelta-vihreiksi. Pensas kukkii alkukesästä isoin, kermanvärisin-kellertävin kukinnoin aiemman vuoden versoilla. Sen pienet, isoissa tertuissa sijaitsevat, kukat ovat kaksineuvoisia; ne erottuvat kauniisti kellertävää lehdistöä vasten. Loppukesältä alkaen kasvia koristavat kauniit pienet punaiset pyöreät marjat, jotka ovat syötäviä ainoastaan keitettyinä. Muilta osin koko kasvi on myrkyllinen.

Keltasulkaterttuselja 'Sutherland Gold' on kestävä ja helppohoitoinen pensas, joka ei ole tarkka maaperän suhteen. Parhaiten se viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä ja tuoreessa-kosteassa maassa. Vakiinnuttuaan se sietää tilapäisesti myös kuivaa maaperää. 'Sutherland Gold' viihtyy parhaiten puolivarjoisella paikalla. Kasvi viihtyy myös aurinkoisella paikalla, mutta tällöin on mahdollista, että voimakkaassa auringonpaisteessa pensaan keltaiset lehdet voivat hieman haalistua. Kasvi saattaa myös herätä liian aikaisin talvilevolta, mikäli se altistuu voimakkaalle auringonpaisteelle keväällä. Varjoisalla paikalla lehdet puolestaan muuttuvat vihertäviksi. Kasvi sietää leikkausta ja soveltuu hyvin myös aitakasviksi. Se soveltuu myös isossa ruukussa kasvatettavaksi.

  • Menestymisvyöhyke: I-IV
  • USDA 4
  • PH suositus: 6–6.5
  • Puolivarjoinen
  • Perusjuuri:Sambucus racemosa
  • Alkuperämaa:PL

Myyntikoko: C5, 40–60 cm. Valitettavasti ei saatavilla kaudella 2022.

Kuva: Leonora (Ellie) Enking [CC BY-SA 2.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW