Metsälehmus (Tilia cordata)

Metsälehmus (Tilia cordata)

Metsälehmus (Tilia cordata)
Metsälehmus (Tilia cordata) Metsälehmus (Tilia cordata)
Tuotekoodi: Tilia cordata
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 12,00€
Veroton: 9,68€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Metsälehmus kasvaa luontaisesti suuressa osassa Eurooppaa; alueella, joka yltää Espanjasta ja Englannista lännessä Uralin alueelle Idässä. Pohjoisimmat luontaiset esiintymät sijaitsevat Etelä-Norlannissa Ruotsissa, Keski-Norjassa ja Suomessa. Se on Suomessa laajimmalle levinnyt jalopuu. Suomessa lehmusta esiintyy luontaisesti Pietarsaari-Joensuu linjan eteläpuolella. Puu menestyy istutettuna huomattavasti pohjoisempanakin. Suomessa se on menestynyt Rovaniemelle saakka. Yleisellä tasolla lehmukset ovat suosittuja mm. pitkäikäisyyden, ison koon, vehmaan ulkoasun, kolhun- ja leikkaus- sekä saasteenkestävyyden vuoksi. Metsälehmus on läheistä sukua isolehtilehmukselle (Tilia platyphyllos).

Metsälehmuksesta tulee Suomessa parhaimmillaan n. 20–25 metriä korkea, pyöreä- tai soikealatvuksinen puu. Vanhemmiten puun oksisto tapaa muuttua hieman riippuvaksi. Latvuksen muoto ja puun koko vaihtelevat kuitenkin jossain määrin. Puun kasvunopeus on keskinkertainen. Metsälehmuksen lehdet ovat kooltaan n. 3-7 cm pituiset. Muodoltaan lehdet ovat herttamaiset, päältä kiiltävän tummanvihreät ja alapinnalta sinivihreät. Syysväritys on keltainen - keltaruskea. Tuuhean lehdistönsä ansiosta puusta tulee täysikasvuisena melkolailla varjostava. Metsälehmusta tukee vahva juuristo.

Metsälehmus kukkii yleensä heinäkuussa. Sen keltaiset, n. sentin kokoiset, hyväntuoksuiset kukat ovat ovat kaksineuvoisia ja hyönteispölytteisiä. Yhdessä kukinnossa niitä on n. 6-14 kpl. Lehmuksen kukista on perinteisesti valmistettu mm. yrttiteetä. Kukat ovat erityisesti pölyttäjähyönteisten mieleen, sillä niistä saa runsaasti hyvälaatuista mettä. Pölyttyneistä kukista kehittyvät syksyllä ruskeat, kovakuoriset, n. 0,5-0,7 cm kokoiset kuivat hedelmät. Ne sisältävät 1-2 siementä. Tukilehtiensä ansiosta siemenet putoavat viimeistään talven aikana helikopterimaisesti maahan.       

Metsälehmus viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla. Puu on melko vaatimaton kasvupaikan suhteen, mutta parhaiten se viihtyy ravinteikkaassa ja kalkitussa maassa. Maaperän tulisi olla tuore, mutta silti läpäisevä. Se ei pidä tulvimisesta.

  • Menestymisvyöhyke: I-IV (V)
  • USDA: 3-7
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • PH suositus: 6.6–8.5
  • Alkuperämaa:PL, NL

Myyntikoko:

1. Avojuurinen n. 60 cm, NL, 12 €.

2. C4,5:140-180 cm PL. 25 €. 

3. C10:170-200 cm. PL. 38 €.

Kuva 1: ImreKiss [CC BY-SA 3.0]

Kuva 2: N p holmes [CC BY-SA 3.0]

Päivitetty 25.1.2024

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW