Japaninmagnolia (Magnolia kobus)

Japaninmagnolia (Magnolia kobus)

Japaninmagnolia (Magnolia kobus)
Japaninmagnolia (Magnolia kobus) Japaninmagnolia (Magnolia kobus)
Tuotekoodi: Magnolia kobus
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 28,00€
Veroton: 22,58€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Japaninmagnolia on nimensä mukaisesti kotoisin Japanista ja Koreasta. Se kasvaa luontaisella levinnäisyysalueellaan vaihtelevissa maastoissa, jokien varsilla ja vuoristometsissä jopa 1700 metrin korkeuteen asti. Sen tieteellisen nimen lajimääre 'kobus' viittaa japaninkieliseen magnoliaa tarkoittavaan kobushi – sanaan.

Japaninmagnolia on hidaskasvuinen puu. Luontaisella levinneisyysalueellaan siitä voi tulla jopa 25-metrinen puu, mutta Suomessa sen sijaan se jää yleensä enintään 3-6 metriä korkeaksi. Sen lehdet ovat vastapuikeat, n. 8-12 cm pitkät ja n. 4-6 cm leveät. Lehdet ovat päältä raikkaan vihreät, alapuolelta hieman vaaleammat. Pitkinä ja lämpiminä syksyinä ne saavat keltaisen - keltaruskean syysvärin.  Sen nuoret oksat ovat aluksi ylöspäin kasvavia, mutta muuttuvat vähitellen enemmän riippuviksi. Japanin magnolialla on pintajuuristo.

Japaninmagnolia alkaa yleensä kukkia vasta noin 10–15 vuotiaana. Kukinnan runsaus lisääntyy iän myötä. Se kukkii keväällä paljailla oksilla ennen lehtien puhkeamista. Kasvi kukkii edellisen ja sitä aiempien vuosien versoilla. Kukat ovat kaksineuvoisia. Kukissa on muutama kermanvalkoinen terälehti, keltaiset heteet ja keskellä vihertävä emi. Kukissa on myös hieman vaaleanpunaista sävyä. Halkaisijaltaan kukat ovat noin 7-12 cm leveät. Kukinnan jälkeen loppukesällä kehittyy siemeniä sisältäviä, hieman kävyltä näyttäviä, n. 8-12 cm pitkiä tuppilohedelmiä. Ne ovat aluksi vihreitä ja muuttuvat vähitellen punaruskeiksi.

Japaninmagnoliaa pidetään kestävimpänä keväällä kukkivista magnolioista. Kasvupaikan tulisi olla suojainen ja aurinkoinen. Japaninmagnolia viihtyy parhaiten tuoreessa, mutta läpäisevässä, ravinteikkaassa maaperässä. Magnoliat eivät pidä talvikosteudesta. Aiemmin uskottiin, että japaninmagnolia, niin kuin muutkin magnoliat, viihtyisi parhaiten happamassa maassa. Nyttemmin on kuitenkin havaittu, että japaninmagnolia ei reagoi negatiivisesti melko korkeaankaan PH-arvoon (7,5 asti).

  • Menestymisvyöhyke: I-II (III)
  • USDA: 5
  • Aurinkoinen
  • PH suositus: 5,6–7,5

Myyntikoko C2, 30-40 cm

Kuva 1: Kurt Stüber [CC BY-SA 3.0]

Kuva 2: Abrahami [CC BY-SA 4.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW