Kultapylväspyökki (Fagus sylvatica 'Dawyck Gold')

Kultapylväspyökki (Fagus sylvatica 'Dawyck Gold')

Kultapylväspyökki (Fagus sylvatica 'Dawyck Gold')
Tuotekoodi: Dawyck Gold
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 35,00€
Veroton: 28,23€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Euroopanpyökki on levinnyt laajalle alalle Eurooppaa. Pohjoisessa euroopanpyökin luontainen levinneisyysalue yltää Etelä-Skandinaviaan ja Keski-Norjaan. Bromarvissa, Etelä-Suomessa, kasvaa Suomen tiettävästi ainoa pyökkimetsikkö. Euroopanpyökin lajike, kultapylväspyökki on pylväspyökin (Fagus sylvatica 'Dawyck') ja keltalehtisen pyökin (Fagus sylvatica 'Zlatia') risteytys. Lajike on syntynyt Trompenburgin kasvitieteellisessä puutarhassa Hollannissa vuonna 1965.

Kultapylväspyökki kasvaa suhteellisen hitaasti. Suomessa se jäänee suotuisalla paikalla n. 4-6 metriä korkeaksi ja n. 2 metriä leveäksi puuksi. Puusta tulee pylväsmäinen - kapean kartiomainen. Kultapylväspyökin juuristo on pinnallinen. Kasvin lehtilavan pituus on n. 6-15 cm sekä leveys n. 4-10 cm ja lehdissä on yleensä enintään 7-9 vaakasuoraa suoniparia. Kultapylväspyökin kiiltävät, poimulaitaiset lehdet ovat kauneimmillaan keväällä, jolloin ne puhkeavat kirkkaankeltaisina. Lehdet muuttuvat melko nopeasti kesän ajaksi vaaleanruohonvihreiksi. Syksyllä nämä suhteellisen suuret lehdet muuttuvat kullankeltaisiksi ja lopulta ruskistuvat ja kuivuvat puuhun päin. Ruskeina ne säilyvät varsinkin nuorissa puissa suurelta osin pitkälle kevääseen. Kultapylväspyökki säilyttää siten nuorena ruskeiden lehtiensä ansiosta kauniin tiiviin pylväsmäisen muotonsa myös talvella paremmin kuin monet lehtensä pudottavat puut.

Kultapylväspyökki on yksikotinen. Sen tuulipölytteinen kukinta ajoittuu huhti-toukokuulle. Hedekukat muodostavat riippuvia pallomaisia ja vaaleankeltaisia kukintoja. Emikukinnoista muodostuu kova ja piikkinen kehto, jossa on yksi tai kaksi pyökinpähkinää.

Kultapylväspyökki viihtyy runsasravinteisessa, tuoreessa-kosteassa, läpäisevässä humus- tai savimaassa. Puu ei siedä korkeaa pohjavettä. Kultapylväspyökki viihtyy aurinkoisessa ja puolivarjoisessa, suojaisessa kasvupaikassa. Pyökki viihtyy kosteassa meri-ilmastossa.

  • Menestymisvyöhyke I-(II-III) 
  • USDA 5b
  • PH suositus: 5.6 - 6.5
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko C5: 60–80 cm.

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW