Pylväsvalkopyökki 'Lucas' (Carpinus betulus 'Lucas')

Pylväsvalkopyökki 'Lucas' (Carpinus betulus 'Lucas')

Pylväsvalkopyökki 'Lucas' (Carpinus betulus 'Lucas')
Pylväsvalkopyökki 'Lucas' (Carpinus betulus 'Lucas')
Tuotekoodi: Lucas
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 35,00€
Veroton: 28,23€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Euroopanvalkopyökki kasvaa luontaisesti Etelä-Euroopasta Etelä-Ruotsiin ja Kaspianmeren länsirannalle yltävällä vyöhykkeellä. Nimestään huolimatta puu ei ole sukua pyökeille, vaan kuuluu koivukasvien heimoon, johon kuuluvat koivujen lisäksi mm. pähkinäpensaat. Pylväsvalkopyökki 'Lucas' on suhteellisen uusi lajike. Se on siemenkylvöstä peräisin, lähtöisin Louis Houtmeyers Boomkwekerij – taimistolta, Belgiasta. Lajike tuotiin markkinoille vuonna 2003.

Pylväsvalkopyökki 'Lucas' on kantalajia hidaskasvuisempi puu. Keski-Euroopassa se voi kasvaa n. 15 metriä korkeaksi, mutta Suomessa jäänee parhaimmillaan n. 4-6 metriä korkeaksi ja noin pari metriä leveäksi. Puu on tiheäkasvuinen, suhteellisen kapea ja pylväsmäinen. Sen oksat kasvavat yläviistoon. Puun lehdet ovat soikeat, n. 10–14 senttiä pitkät ja niissä on voimakkaat sivusuonet. Lehdet avautuvat punaisina ja muuttuvat vähitellen tummanvihreiksi. Lämpiminä syksyinä lehdet vaihtuvat keltaisiksi, mutta yleensä ne muuttuvat suoraan ruskeiksi. Puu, varsinkin nuorena, säilyttää lakastuneet lehtensä pitkälle talveen, jopa hieman pidempään kuin perinteiset pylväsmaisesti kasvavat euroopanvalkopyökkilajikkeet (kuten enemmän kartiomainen 'Fastigiata' ja hieman harvempioksainen 'Frans Fontaine'). Se säilyttää siten ruskeiden lehtiensä ansiosta kauniin tiiviin pylväsmäisen muotonsa myös talvella, paremmin kuin lehtensä pudottavat puut.

Pylväsvalkopyökin pienet tuulipölytteiset kukat kasvat riippuvissa norkoissa, jotka avautuvat lehtien puhjetessa. Puu on yksikotinen. Emikukista muodostuu suurten kolmiliuskaisten lenninsiipien suojaamia pähkylöitä.

Euroopanvalkopyökki on yksi Keski-Euroopan lehtimetsävyöhykkeen tunnuspuista. Puuta käytetään Euroopassa paljon koristepuuna myös levinneisyysalueensa ulkopuolella. Valkopyökit yleensäkin sietävät keskikesästä alkaen hyvin leikkausta ja koska ne säilyttävät varsinkin nuorena ruskeat lehtensä pitkälle talveen, ne ovat myös suosittuja aitakasveja Euroopassa.

Pylväsvalkopyökki viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella, suojaisella paikalla. Se sietää myös varjostusta ja savisia kasvupaikkoja. Puu viihtyy tuoreessa, mutta läpäisevässä ravinteikkaassa kasvupaikassa. Se suosii kalkkipitoisia kasvupaikkoja.

  • Menestymisyvöhyke: I-II(III)
  • USDA 4
  • Aurinkoinen, puolivarjo
  • PH suositus: 6,1-8,5
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko: C3, 210–220 cm. Valitettavasti ei saatavilla kaudella 2022.

Kuva: David J. Stang (CC BY-SA 4.0)

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW