Euroopanpyökki ’Striata’ (Fagus sylvatica ’Striata’)

Euroopanpyökki ’Striata’ (Fagus sylvatica ’Striata’)

Euroopanpyökki ’Striata’ (Fagus sylvatica ’Striata’)
Euroopanpyökki ’Striata’ (Fagus sylvatica ’Striata’)
Tuotekoodi: Striata
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 35,00€
Veroton: 28,23€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Euroopanpyökin ’Striata’ -lajikkeella ei ole tiettävästi suomenkielistä nimeä. Nimi viittaa kuitenkin kaksivärisiin raitaisiin lehtiin, joten lajikkeesta voisi käyttää esim. nimeä Viirulehtipyökki.Lajike on nimetty tiettävästi ensimmäisen kerran 1851 Saksassa. Se on edelleen harvinainen koristepuu jopa Keski-Euroopassa.

Euroopanpyökki ’Striata’ kasvaa melko hitaasti. Suomessa kasvi jäänee luultavasti enintään 2-4 metriä korkeaksi. Puu kehittää vanhemmiten pyöreän-soikean latvuksen. ”Viirulehtipyökin” juuristo on pinnallinen. Kasvin lehtilavan pituus on n. 4-10 cm ja lehdissä on yleensä enintään 10 suoniparia. ”Viirulehtipyökin” koristearvo perustuu pääosin lehtien ulkoasuun, joka luo kauniin kirjavan vaikutelman. Sen kiiltävät, poimulaitaiset lehdet ovat kauneimmillaan keväällä, jolloin ne puhkeavat normaalisti vihreinä, mutta vihreiden lehtiensuonien väliset vaakasuorat osat ovat vaihtelevassa määrin keltaisen värisiä.  Lehdet muuttuvat kesän ajaksi vähitellen kokonaan vihreiksi muuttuakseen taas syksyllä takaisin keltavihreäraidallisiksi.  Lopulta syksyllä lehden värit kellastuvat ja ruskistuvat.  Ruskeina ne säilyvät puussa pitkälle kevääseen.

”Viirulehtipyökki” on yksikotinen. Sen tuulipölytteinen kukinta ajoittuu huhti-toukokuulle. Hedekukat muodostavat riippuvia pallomaisia ja vaaleankeltaisia kukintoja. Emikukinnoista muodostuu kova ja piikkinen kehto, jossa on yksi tai kaksi pyökinpähkinää.

”Viirulehtipyökki ”viihtyy runsasravinteisessa, tuoreessa-kosteassa, läpäisevässä humusmaassa. Puu ei siedä korkeaa pohjavettä. ”Viirulehtipyökki” viihtyy aurinkoisessa ja puolivarjoisessa, suojaisessa kasvupaikassa, mutta sen lehdet saavat voimakkaimmat keltaiset värit aurinkoisessa kasvupaikassa. Pyökki viihtyy kosteassa meri-ilmastossa.

  • Menestymisvyöhyke I- 
  • USDA 5b
  • PH suositus: 6.1 - 7.8
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko C5:40–60 cm

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW