Hopeavaahtera (Acer saccharinum)

Hopeavaahtera (Acer saccharinum)

Hopeavaahtera (Acer saccharinum)
Hopeavaahtera (Acer saccharinum)
Tuotekoodi: Acer saccharinum
Saatavuus: Ennakkomyynti
Hinta: 25,00€
Veroton: 20,16€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Hopeavaahtera on itäisestä Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva nopeakasvuinen lehtipuu. Suotuisissa olosuhteissa se on Pohjois-Amerikkalaisista vaahteralajeista nopeakasvuisin. Hopeavaahterasta tulee Suomessa parhaimmillaan jopa n. 10–25 metriä korkea puu. Sillä on ylöspäin levenevä, usein monirunkoinen latvus. Hopeavaahteran 8–15 cm kokoiset 5-liuskaiset, syvään liuskoittuneet lehdet ovat päältä vihreät ja alapuolelta harmaanvihreät tai lähes valkoiset. Lajin nimi tulee harmaan sävyisistä lehtien alapinnoista, jotka kääntyvät kauniisti tuulessa esiin. Lehdet saavat syksyllä keltaisen syysvärin.  Lehdet pysyvät pitkään puussa syksyllä, mutta lopulta putoavat melkein yhtä aikaa lähes yhden yön kuluessa peittäen maan hopean ja kullanvärisillä lehdillä.

Hopeavaahtera alkaa kukkia noin kymmenvuotiaana. Puu kukkii aikaisin keväällä ennen lehtien puhkeamista. Kasvin kotisuus vaihtelee. Samassa yksilössä voi olla ainoastaan hede- tai emikukkia tai molempia. Lähes varrettomat kukat ovat pieniä, kellanvihreitä tai punertavia ja ne kasvavat tiiviissä ryhmissä. Kukista puuttuvat terälehdet, mutta niissä on viisi verholehteä. Keskikesään mennessä kehittyvät vaahteroille tyypilliset 4-5 cm mittaiset siivelliset siemenet. Hopeavaahteran sokeripitoinen mahla soveltuu sokerivaahteran (Acer saccharum) mahlan tavoin keväällä vaahterasiirapin valmistukseen.

Hopeavaahtera viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella ja tuulensuojaisella kasvupaikalla. Sen hauras puuaines saattaa repeillä voimakkaassa tuulessa. Maaperän suhteen puu on vaatimaton. Parhaiten puu viihtyy hieman kosteassa ja ravinteikkaassa maaperässä. Puu sietää myös ajoittaista kuivuutta ja hetkellistä tulvimista sekä ilmansaasteita. Hopeavaahteraa soveltuu myös huonostiläpäisevälle ja tiivistyneelle maalle. Puun juuristo on laaja, tiheä ja pinnanmyötäinen. Kauniiden lehtiensä ja ison latvuksensa vuoksi laji soveltuu hyvin yksittäispuuksi näkyvälle paikalle.

  • Menestymisvyöhyke: I-IV
  • USDA:4-8
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • PH suositus: 6.1–7.5
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko C7,5: 160-180 cm

Kuva 1: Jean-Pol GRANDMONT [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW