Kanadanselja 'Acutiloba' (Sambucus canadensis 'Acutiloba')

Kanadanselja 'Acutiloba' (Sambucus canadensis 'Acutiloba')

Kanadanselja 'Acutiloba' (Sambucus canadensis 'Acutiloba')
Kanadanselja 'Acutiloba' (Sambucus canadensis 'Acutiloba')
Tuotekoodi: Acutiloba
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 26,00€
Veroton: 20,97€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Kanadanseljaa kasvaa luonnonvaraisena Yhdysvaltojen itäosissa suurinpiirtein alueella joka yltää lännessä Teksasista Ohioon ja siitä itäänpäin itärannikkolle saakka sekä Kanadan kaakkoisosissa. Se on niin läheistä sukua mustaseljalle (sambucus nigra), että sitä pidetään usein mustaseljan alalajina.  Kanadanseljan liuskalehtinen lajike 'Acutiloba' löytyi alkujaan luonnosta Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa ja otettiin taimistoviljelyyn. Lajike tunnetaan myös nimellä 'Laciniata'.

Suomessa kanadanselja Acutilobasta voi suotuisalla kasvupaikalla tulla n. 1-2 metriä korkea, monirunkoinen, tiivis- ja nopeakasvuinen pensas. Sillä on taipumus levitä myös juurivesoista. Sen kasvutapa on epäsäännöllinen. Pääoksat ovat yläviistoon kaareutuvia ja latvus leveä. 'Acutiloba' – lajikkeen koristearvo perustuu suurelta osin sen kauniisiin kerrannaislehtiin, jotka koostuvat n. 3-7 sirosta tummanvihreästä liuskoittuneesta lehdykästä. Syysväri on keltainen.

Kanadanselja 'Acutiloba' kukkii kesä-heinäkuussa. Kukkatertut ovat noin 8-15 cm leveitä. Kanadanselja Acutiloban valkoiset yksittäiset kaksineuvoiset kukat ovat n. 5-6 mm leveitä. Kukkia voidaan käyttää kuten mustaseljan kukkia, esim mehun tai yrttiteen valmistuksessa. Pölyttymisen jälkeen alkavat kehittyä mustaseljan kaltaiset punavioletit-mustat marjat.  Marjat kypsyvät, säistä riippuen, syys-lokakuussa. Marjat ovat pieniä, n. 0,5 cm mittaisia halkaisijaltaan ja ne sisältävät 3-5 siementä. Kypsät marjat ovat syötäviä, maultaan makeankirpeitä. Maun sanotaan parantuvan kuivatuksen jälkeen. Marjojen sisältämien alkaloiden vuoksi ne suositellaan kuitenkin keitettävän ennen käyttöä, ainakin mikäli kyse on suuremmista marjamääristä. Marjat sisältävät paljon C-vitamiinia. Amerikan alkuperäiskansat ovat käyttäneet Kanadanseljan marjoja ja kukkia kansanlääkinnässä monenlaisten vaivojen ja sairauksien hoitoon.

Kanadanselja 'Acutiloba' viihtyy niin aurinkoisella kuin puolivarjoisella, suojaisella paikalla. Maaperän tulisi olla ravinteikas ja hieman kostea, mutta läpäisevä.

  • Menestymisvyöhyke: I-II(III)
  • USDA 5
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • PH suositus: 5.6–7.5
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko C5, n. 40-60 cm. 

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW