Mustajalopähkinä (Juglans nigra)

Mustajalopähkinä (Juglans nigra)

Mustajalopähkinä (Juglans nigra)
Mustajalopähkinä (Juglans nigra) Mustajalopähkinä (Juglans nigra)
Tuotekoodi: Juglans nigra
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 15,00€
Veroton: 12,10€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Mustajalopähkinä on kotoisin Pohjois-Amerikasta alueelta, joka yltää Kanadan Ontarion eteläosista Yhdysvaltojen etelä-ja keskiosiin saakka. Eurooppaan sitä tuotiin ensimmäisen kerran jo 1620-luvulla. Keski-Euroopassa ja Tanskassa sitä on istutettu metsityspuuksi. Se on melko nopeakasvuinen puu. Muiden jalopähkinöiden tapaan sillä on taipumus kasvattaa ensimmäisinä vuosinaan voimakas paalujuuri, jolla se pyrkii yltämään pohjaveteen saakka.  Tämä osaltaan edesauttaa puun voimakasta kasvua. Vakiinnuttuaan puu saattaa kasvaa vuodessa jopa n. metrin verran pituutta. Suomessa puu kasvaa n. 6-15 metriä korkeaksi. Useimmista jalopähkinöistä poiketen, mustajalopähkinä on melko pystykasvuinen ja tarvitsee vähemmän tilaa ympärilleen. Puu on jalopähkinöistä pitkäikäisin, se saattaa elää jopa 300 vuotiaaksi.  Tätä edesauttaa sen hyvä vastutuskyky mm. erilaisia sienitauteja, kuten mesisientä (armillaria sp.) vastaan.

Mustajalopähkinän isot, n. 25–50 cm cm mittaiset kerrannaislehdet luovat eksoottisen vaikutelman. Kerrannaislehdet sisältävät n. 11–23 lehdykkää, useimmiten n. 15. Yksittäiset lehdykät ovat n. 6-10 cm pitkiä ja n. 3 cm leveitä. Lehtien syysväri on keltainen, mutta pakkasenarkoina ne saattavat pudota vihreinä syksyn ensimmäisten pakkasöiden jälkeen. Puun lehdistön ja juuriston alueelle erittämä juglone niminen yhdiste ehkäisee eräiden muiden kasvien kasvua puun välittömässä läheisyydessä. Mustajalopähkinällä pitoisuudet ovat suurimmat jalopähkinöistä. Kasvien herkkyys yhdisteelle vaihtelee. Monien omenapuulajikkeiden sanotaan olevan erityisen herkkiä täysikasvuisen mustajalopähkinän tuottamille pitoisuuksille. Tästä syystä mustajalopähkinää ei suositella istutettavaksi lähelle omenapuita. 

Mustajalopähkinä on yksikotinen ja tuulipölytteinen. Puu kukkii yleensä lehtien puhkeamisen aikoihin. Hedenorkot ovat keltaiset n. 5–10 cm pitkät ja punaiset emikukinnot n. sentin mittaiset. Pölyttyneistä emikukista kehittyy vihreän syömäkelvottoman mehevän kuoren peittämä pyöreä siemen eli luuhedelmä. Tämä kovakuorinen, hyvänmakuinen pähkinä on n. 3-5 cm kokoinen ja melko rasvainen sekä sukulaistaan saksan(jalo-)pähkinää voimakkaanman makuinen.

Mustajalopähkinä tarvitsee aurinkoisen ja suojaisen kasvupaikan. Sen isot lehdet katkeavat helposti tuulessa. Kasvupaikan tulee olla syvämultainen, runsasravinteinen ja tuore-kostea sekä läpäisevä. Suositeltavaa on käyttää talvisuojausta ensimmäisenä ja toisena talvena.

  •     Menestymisvyöhyke I-III
  •     USDA 4-9   
  •     Ph suositus 6-6.5
  •     Aurinkoinen tai puolivarjoinen ja suojaisa
  •     Alkuperämaa:  NL

Myyntikoko:

Avojuurinen n. 30/70 cm, NL, 15 €

Kuva 1: [Public domain]

Esittelyvideo jalopähkinäpuista Niittytilan koepuutarhasta:https://www.youtube.com/watch?v=3H53FmRA2P8

Päivitetty 2.2.2024 

 

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW