Keltaptelea (Ptelea trifoliata ’Aurea’)

Keltaptelea (Ptelea trifoliata ’Aurea’)

Keltaptelea (Ptelea trifoliata ’Aurea’)
Tuotekoodi: Ptelea aurea
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 22,00€
Veroton: 17,74€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Pteleaa kasvaa luontaisesti Yhdysvaltojen keski- ja kaakkoisosissa sekä Kanadan eteläosissa ja meksikossa.  Kotiseudullaan siitä tulee noin 5 metriä korkea ja 3-5 metriä leveä pieni puu tai pensas. Suomessa se jäänee pensaaksi. Kasvi on melko hidaskasvuinen. Pensas on kolmilehdykkäinen, mihin viittaa myös lajimääre ”trifoliata” tieteellisessä nimessä. Keltaptelean lehdykät avautuvat melko myöhään alkukesällä. Ne ovat avautuessaan limenvihreitä, muuttuvat sitten keltaisiksi ja lopulta myöhemmin kesällä ne muuttuvat vihreänkeltaisiksi. Lehdykät ovat kooltaan 1-10 cm.

Pensas kukkii keskikesällä melko huomaamattomin, 1-2 cm kokoisin kellertävin, tuoksuvin kukin. Kukat houkuttelevat pölyttäjähyönteisia. Ne ovat kaksineuvoisia. Kukista kehittyvät syksyllä jalavan siementä muistuttavat pallepähkylä siemenet. Myös kasvin sukunimiosa (ja suomessa käytössä oleva nimi) ptelea viittaa kreikankieliseen lehtojalavaa tarkoittavaan nimeen siemenien yhdennäköisyyden vuoksi. Ptelean eri osia on käytetty perinteisessä kansanlääkinnässä vuosisatojen ajan erilaisten sairauksien hoitoon Pohjois-Amerikassa. Sen siemeniä on käytetty myös humalan korvikkeena oluen valmistuksessa Pohjois-Amerikassa.

Keltaptelea viihtyy aurinkoisessa, puolivarjoisessa ja varjoisessa. Suomessa kasvupaikan tulisi olla kuitenkin aurinkoinen, lämmin ja suojainen.  Maaperän tulisi olla tuore, mutta olla läpäisevä, sekä ravinteikas.

  • Menestymisvyöhyke: (I-III)
  • USDA: 4-9
  • Aurinkoinen
  • PH suositus: 5.1–7.8
  • Alkuperämaa PL/FI

Myyntikoko

1. C5:40–60 cm

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW