Hopeavaahtera 'Born’s Gracious' (Acer saccharinum 'Born’s Gracious')

Hopeavaahtera 'Born’s Gracious' (Acer saccharinum 'Born’s Gracious')

Hopeavaahtera 'Born’s Gracious' (Acer saccharinum 'Born’s Gracious')
Hopeavaahtera 'Born’s Gracious' (Acer saccharinum 'Born’s Gracious')
Tuotekoodi: Born’s Gracious
Saatavuus: Ennakkomyynti
Hinta: 35,00€
Veroton: 28,23€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Hopeavaahtera on itäisestä Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva nopeakasvuinen lehtipuu. Suotuisissa olosuhteissa se on Pohjois-Amerikkalaisista vaahteralajeista nopeakasvuisin. 'Born’s Gracious' lajikkeen nimesi Georg Born vuonna 1959. Se on siemenestä kehittynyt lajike, joka havaittiin nimeäjänsä taimistolla Saksassa ensimmäisen kerran vuonna 1948.  Born’s Gracious on kantalajia huomattavasti hidaskasvuisempi ja jäänee Suomessa parhaimmillaan n. 5 metriä korkeaksi ja 2,5 metriä leveäksi. Sillä on kartiomainen tai pyöreä latvus. Hopeavaahteran 10–15 cm kokoiset 5-liuskaiset lehdet ovat päältä vihreät ja alapuolelta harmaanvihreät tai lähes valkoiset. Kantalajin nimi tulee harmaan sävyisistä lehtien alapinnoista, jotka kääntyvät kauniisti tuulessa esiin. Born’s Gracious lajikkeen erikoisuutena on poikkeuksellisen liuskoittuneet lehdet. Liuskoittuneisuus tosin vaihtelee hieman yksilöittäin. Lehdet saavat syksyllä keltaisen – keltaruskean syysvärin.  

Hopeavaahtera alkaa kukkia noin kymmenvuotiaana. Puu kukkii aikaisin keväällä ennen lehtien puhkeamista. Kasvin kotisuus vaihtelee. Samassa yksilössä voi olla ainoastaan hede- tai emikukkia tai molempia. Lähes varrettomat kukat ovat pieniä, kellanvihreitä tai punertavia ja ne kasvavat tiiviissä ryhmissä. Kukista puuttuvat terälehdet, mutta niissä on viisi verholehteä. Keskikesään mennessä kehittyvät vaahteroille tyypilliset 4-5 cm mittaiset siivelliset siemenet.

Hopeavaahtera viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella ja tuulensuojaisella kasvupaikalla. Sen hauras puuaines saattaa repeillä voimakkaassa tuulessa, tosin Born’s Gracious lajike on kantalajia hivenen tuulenkestävämpi. Maaperän suhteen puu on vaatimaton. Parhaiten puu viihtyy hieman kosteassa, mutta läpäisevässä ja ravinteikkaassa maaperässä. Puu sietää myös ajoittaista kuivuutta ja hetkellistä tulvimista sekä ilmansaasteita. Puun juuristo on tiheä ja pinnanmyötäinen. Kauniiden lehtiensä vuoksi lajike soveltuu hyvin yksittäispuuksi näkyvälle paikalle.

  • Menestymisvyöhyke: I-III (IV)
  • USDA:4-8
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • PH suositus: 6.1–7.5

Myyntikoko C7,5: 200-220 cm. 

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW