Isolehtilehmus (Tilia platyphyllos)

Isolehtilehmus (Tilia platyphyllos)

Isolehtilehmus (Tilia platyphyllos)
Isolehtilehmus (Tilia platyphyllos)
Tuotekoodi: Tilia platyphyllos
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 20,00€
Veroton: 16,13€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Isolehtilehmus on läheistä sukua metsälehmukselle (Tila cordata). Isolehtilehmusta kasvaa luontaisesti suuressa osassa Eurooppaa; alueella, joka yltää Espanjasta ja Englannista lähelle Mustaamerta. Pohjoisimmat luontaiset esiintymät sijaitsevat Lounais-Ruotsissa ja Kaakkois-Norjassa. Puu menestyy istutettuna huomattavasti pohjoisempanakin. Suomessakin se on menestynyt sisämaassa maan keskiosiin ja rannikolla lähes Ouluun saakka. Keski-Euroopassa ja Englannissa se on mm. pitkäikäisyytensä, vehmaan ulkoasunsa, kolhun- ja leikkaus- sekä saasteenkestävyytensä vuoksi suosittu katu- ja puistopuu.

Isolehtilehmuksesta tulee Suomessa parhaimmillaan n. 25 metriä korkea, pyöreälatvuksinen puu. Tosin latvuksen muoto vaihtelee jossain määrin. Puun kasvunopeus on keskinkertainen. Isolehtilehmuksella on nimensä mukaisesti suuret lehdet. Ne ovat isommat kuin metsälehmuksella, kooltaan n. 6-12 cm (metsälehmuksella n. 3-7 cm). Muodoltaan lehdet ovat herttamaiset, päältä tummanvihreät ja alapinnalta sinivihreät. Lehtien alapinnalla on hapsikarvoitusta.  Syysväritys on keltainen. Isojen lehtiensä ansiosta puusta tulee (vielä) varjostavampi kuin metsälehmuksesta. Puuta tukee vahva juuristo.

Isolehtilehmus kukkii yleensä kesäkuun lopussa tai heinäkuun alussa eli hieman aiemmin kuin metsälehmus. Sen keltaiset, n. 12 mm kokoiset, hyväntuoksuiset kukat ovat hieman isompia kuin metsälehmuksella, mutta niitä on vastaavasti vähemmän yhdessä nuokkuvassa kukinnossa (2-5 kpl). Kukat ovat kaksineuvoiset ja hyönteispölytteiset. Isolehtilehmuksen, kuten metsälehmuksenkin kukat soveltuvat yrttiteen valmistukseen. Pölyttyneistä kukista kehittyvät alkusyksyllä ruskeat, kovakuoriset, n. 0,9 cm kokoiset kuivat hedelmät. Ne sisältävät 1-2 siementä. Tukilehtiensä ansiosta siemenet putoavat syksyllä helikopterimaisesti maahan. 

Isolehtilehmus viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla. Puu on melko vaatimaton kasvupaikan suhteen, mutta parhaiten se viihtyy ravinteikkaassa ja kalkitussa maassa. Maaperän tulisi olla tuore, mutta silti läpäisevä.

  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • Menestymisvyöhyke: I-IV (V)
  • USDA: 4-6
  • PH suositus: 5-8
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko:

1. Avojuurinen: 60–100 cm. 7,5 €. Valitettavasti tämän koon saatavuus on epävarma.

2. C4.5: 100-150 cm. PL. 20 €. 

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW