Metsätammi (Quercus robur)

Metsätammi (Quercus robur)

Metsätammi (Quercus robur)
Metsätammi (Quercus robur)
Tuotekoodi: Metsätammi
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 10,00€
Veroton: 8,06€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Metsätammea kasvaa lähes koko Euroopassa. Tammen luontaisen levinneisyysalueen pohjoisraja kulkee Skandinaviassa. Suomessa se menee nykyään suurin piirtein Raumasta Tampereelle ja sieltä Lappeenrantaan. Metsätammi menestyy kuitenkin huomattavasti pohjoisempana. Tiettävästi ainakin Oulussa kasvaa istutettuna metsätammia. Tammi on perinteisesti ollut yksi arvostetuimmista puista Euroopassa. Yleisellä tasolla tammen arvostus on johtunut puun isokokoisuudesta, pitkäikäisyydestä (se saattaa saavuttaa yli 1000 vuoden iän) ja puuaineksen kestävyydestä.

Suomessa metsätammet kasvavat n. 10 – 20 metriä korkeiksi. Kasvuvauhti on aluksi melko hidas. Nuorena taimena puu keskittyy pääosin juuriston kasvattamiseen. Puun juuristosta tuleekin iso ja syvälle yltävä. Paalujuuren pituus saattaa olla jopa 2 metriä.  Puun kasvuvauhti nopeutuu iän myötä. Nopeimmillaan se on puun ollessa 10–25 vuotias. Metsätammen kasvurytmi on samanlainen kuin euroopanpyökin. Kasvu alkaa lehtien puhkeamisen aikaan loppukeväällä. Heinäkuun puu lepää ja aloittaa kasvun taas elokuun alussa. Avoimella paikalla tammen latvus kasvaa hyvin leveäksi.

Metsätammen lehdet ovat tummanvihreitä päältä ja alapuolelta hieman vaaleampia. Lehtilapa on kooltaan noin 10–15 cm pitkä. Lehtiliuskat ovat pyöreä- tai tylppäkärkisiä. Lehtisuonet ulottuvat liuskojen kärkiin tai niiden välisiin loviin. Lehtien syysväri on ruskeankeltainen.

Metsätammi on yksikotinen ja tuulipölytteinen. Puu kukkii alkukesällä samoihin aikoihin lehtien puhkeamisen kanssa. hedenorkot ovat keltavihreitä. Punertavat emikukat ovat pieniä ja lähes huomaamattomia. Tammenterhot kehittyvät pölyttyneistä emikukista. Ne ovat aluksi vihreitä ja muuttuvat kypsyessään vähitellen ruskeiksi. Tammenterhot kypsyvät yleensä lokakuussa. Kypsyttyään ne putoavat maahan.

Metsätammi viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella sekä lämpimällä paikalla. Tammi ei ole vaativainen kasvupaikan suhteen, mutta viihtyy parhaiten runsasravinteisessa ja tuoreessa maassa. Pitkän paalujuurensa ansiosta se pärjää myös kuivemmilla paikoilla.

  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • Menestymisvyöhyke: I-IV (V)
  • USDA: 4-8
  • PH suositus: 5-8
  • Alkuperämaa: FI ja PL

Myyntikoko:

C1-C2: 20-80 cm. Vähäoksaisia/piiskataimia  Siemenlähde: Kristiinankaupunki,FI. 10 €. 

C5: 120-140 cm. PL. 30 €. 

Kuva: Jean-Pol GRANDMONT [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW