Saksanpähkinä (Juglans regia)

Saksanpähkinä (Juglans regia)

Saksanpähkinä (Juglans regia)
Saksanpähkinä (Juglans regia)
Tuotekoodi: Juglans regia
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 12,00€
Veroton: 9,68€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Saksanpähkinä tai saksanjalopähkinä on Balkanilta Keski-Aasiaan ulottuvalta alueelta kotoisin oleva melko nopeakasvuinen puu. Carpathian muunnos on nimensä mukaisesti kotoisin Puolan Karpaateilta.

Muiden jalopähkinöiden tapaan saksanpähkinällä on taipumus kasvattaa voimakas paalujuuri. Tämä osaltaan edesauttaa puun voimakasta kasvua. Suotuisalla paikalla puu voi kasvaa vuodessa n. 40 cm.  Suomessa puu voi kasvaa n. 3-8 metriä korkeaksi ja muutaman metrin leveäksi.  Suomessa kasvilla on tosin taipumus kasvaa monirunkoisena ja enemmän pensasmaisena kuin puumaisena. Puun isot, 2–4 lehdykkäparista ja isosta päätylehdykästä koostuvat pitkät kerrannaislehdet luovat eksoottisen vaikutelman. Kerrannaislehden pituus voi olla jopa 30 cm. Yksittäiset lehdykät ovat n. 6-12 cm pitkiä ja 2-6 cm leveitä. Lehtien syysväri on keltainen, mutta pakkasenarkoina ne saattavat pudota usein vihreinä syksyn ensimmäisten pakkasöiden jälkeen. Puun lehdistön ja juuriston alueelle erittämä juglone -niminen yhdiste ehkäisee eräiden muiden kasvien kasvua puun välittömässä läheisyydessä.

Saksanpähkinä on yksikotinen ja tuulipölytteinen. Vaikka puu on yksikotinen, sen kellanvihreät hedenorkot ja pienet kellanvihreät emikukat avautuvat usein hieman eriaikaan keväällä, minkä vuoksi yksi puu ei välttämättä riitä, mikäli halutaan varmistaa hedelmäsato.  Pölyttyneistä emikukista kehittyy syys-marraskuussa vihreän syömäkelvottoman mehevän kuoren peittämä pyöreä siemen eli luuhedelmä. Tämä kaupoista tuttu kovakuorinen syötävä pähkinä on n. 3-6 cm kokoinen.

Karpaattien muunnoksen katsotaan yleisesti kuuluvan talvenkestävimpiin saksanpähkinäalkuperiin. Kasvukauden tulee silläkin olla vähintään viisi kuukautta pitkä ja kesän lämmin.  Edullisissa olosuhteissa puu voi kestää noin -30 c pakkasta. Saksanpähkinä tarvitsee Suomessa aurinkoisen ja suojaisen kasvupaikan. Sen isot lehdet katkeavat helposti tuulessa. Kasvupaikan tulee olla syvämultainen(, sillä puu kehittää syvälle yltävän paalujuuren), runsasravinteinen ja tuore sekä läpäisevä. 

  • Menestymisvyöhyke (I-III) (on menestynyt taimistollamme III-vyöhykkeellä)
  • USDA 4-8   
  • Ph suositus 6-7,5
  • Aurinkoinen tai puolivarjoinen ja suojaisa
  • Alkuperämaa:NL, DE ja PL

Myyntikoko:

1. Avojuurinen 30/70 cm, NL. 12 €

2. C1,7: n. 50-70 cm. NL. 20 €. Valitettavasti tämä koko on loppuunvarattu (8.5.2023).

3. C11: 120-140 cm (Juglans regia), PL. 35 € Valitettavasti tämä koko on loppuunvarattu (21.2.2023)

Kuva: Rasbak [GNU Free Documentation License]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW