Kaljukultasade (Laburnum alpinum)

Kaljukultasade (Laburnum alpinum)

Kaljukultasade (Laburnum alpinum)
Kaljukultasade (Laburnum alpinum)
Tuotekoodi: Laburnum alpinum
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 30,00€
Veroton: 24,19€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Kaljukultasade on kotoisin Keski- ja Etelä-Euroopan vuoristoseuduilta. Luontaisella levinneisyysalueellan siitä voi kasvaa n. 6 metriä korkea pieni pensas tai puu. Suomessakin se voi suotuisella kasvupaikalla kasvaa melko korkeaksi pensaaksi.  Se kuuluu hernekasveihin (Fabaceae) ja pystyy hyödyntämään maaperän baktereeita typen sidonnassa.  Sen lehdet koostuvat kolmesta, enintään noin 5 cm mittaisesta soikeasta syvän vihreästä lehdykästä.

Pensaan koristearvo perustuu kuitenkin sen alkukesään ajoittuvaan kukintaan. Kukinto koostuu 15-30 cm pitkistä keltaisista alaspäin roikkuvista kukkatertuista. Yksittäiset kukat ovat kooltaan n. 2 cm pituisia ja hyvänhajuisia.  Kukinto kestää muutaman viikon. Kukat ovat kaksineuvoisia ja syksyllä niistä kehittyvät hernekasveille tyypilliset palot.

Kaljukultasade on kaikilta osiltaan hyvin myrkyllinen ihmiselle, varsinkin siemenet.  Sen sijaan se maistuu monelle eläimelle, kuten jäniksille ja siksi tulisikin suojata talveksi esim. verkoilla. Kaljukultasadetta pidetään kestävimpänä kultasateista. Se vaatii Suomessa kuitenkin lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan. Syväjuurisena se sietää vakiinnuttuaan myös kuivuutta. Se ei pidä märästä maasta. Viihtyy kalkkipitoisella maalla. Pitää ravinteikkaasta maasta, mutta tyytyy myös vähäravinteiseen kasvualustaan.

  • USDA 5-8
  • Menestymisvyöhyke I-II (III)
  • PH suositus: 6,2 – 8
  • Aurinkoinen
  • Alkuperämaa: NL

Myyntikoko: Avojuurinen 100-125 cm. Valitettavasti tämä koko on loppuunmyyty (12.6.2023).

Kuva: Etienne [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW