Aitalikusteri (Ligustrum vulgare)

Aitalikusteri (Ligustrum vulgare)

Aitalikusteri (Ligustrum vulgare)
Aitalikusteri (Ligustrum vulgare)
Tuotekoodi: Ligustrum vulgare
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 12,00€
Veroton: 9,68€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Aitalikusteria kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Afrikassa, Lounais-Aasiassa ja suuressa osassa Eurooppaa Etelä-Ruotsia myöten. Luontaisilla levinneisyysalueilla sitä kasvaa kalkkipitoisilla, lämpimillä paikoilla mm. kivisillä rinteillä. Se on osittain ainavihanta pensas, sillä se pudottaa lehtensä vasta alkutalvella. Lajike 'Atrovirens' pitää lehtensä vielä pidempään. Tästä syystä ja siksi, että likusteri sietää leikkausta ja kasvaa tiheästi, se on suosittu aitakasvi. Se on suosittu Euroopassa myös yksittäiskasvina. Suomessa likusteria on kasvatettu pitkään, mutta harvinaisena.

Likusteri kasvaa n. 1-3 metriä korkeaksi pensaaksi. Sen yläpinnalta vahapintaiset sekä tummanvihreät ja alapuolelta vaaleanvihreät lehdet ovat kapean soikeat, n. 2-8 cm pitkät ja 0,5- 2 cm leveät. Keskikesällä likusteri kukkii valkoisin syreeniä muistuttavin pienin tuoksuvin terttukukinnoin. Kukat ovat kaksineuvoisia. Kasvi onkin läheistä sukua syreenille (syringa vulgaris), mutta syreeneistä poiketen syksyllä kukista kehittyvät n. 8 mm. kokoiset mustat, lievästi myrkylliset marjat.

Aitalikusteri viihtyy parhaiten aurinkoisilla ja puolivarjoisilla, runsasravinteisilla sorapitoisilla ja läpäisevillä mailla. Kasvi on kalkinsuosija. Viihtyy vakiinnuttuaan myös kuivemmassa kasvupaikassa.

• USDA 5-8
• Menestymisvyöhyke I-II(III)
• PH suositus: 6 – 8
• Aurinkoinen - puolivarjoinen
• Alkuperämaa: DE/FI, BE/FI, PL

Myyntikoko:

1. C1-C1,5: n. 30-40 cm (PL) 12 €

2. C2:'Atrovirens' n. 60-80 cm (DE/FI) 16 €

3. C5:120-140 cm (BE/FI) 20 €

Kuva 1: MurielBendel [CC BY-SA 4.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW