Kvitteni (Cydonia oblonga)

Kvitteni (Cydonia oblonga)

Kvitteni (Cydonia oblonga)
Kvitteni (Cydonia oblonga)
Tuotekoodi: Cydonia oblonga
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 12,00€
Veroton: 9,68€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Kvitteni on alkujaan Lounais-Aasiasta ja Kaukausukselta kotoisin oleva, mm. ruusukvittenille, päärynälle, ja omenalle läheistä sukua oleva hedelmäpuu. Kvittenin viljelyllä on yli parin tuhannen vuoden mittaiset perinteet Välimeren ympäristössä. Kvittenistä tulee luontaisella levinneisyysalueellaan jopa 8 metriä korkea puu. Suomessa voinee odottaa, että se kehittyy suotuisissa olosuhteissa pensasmaiseksi tai siitä muodostuu pieni, enintään n. 3-4 metriä korkea puu.

Kvittenin enintään n. 10 cm pitkät lehdet ovat lähes oliivinvihreät.  Kvitteniä pidetään Euroopassa yhtenä kauneimmista hedelmäpuista kukintojensa ja hedelmiensä vuoksi. Kvitteni kukkii alkukesästä isoin vaaleanpunaisin kukin. Kukat ovat yleensä kaksineuvoisia, joten pölytykseen voi riittää pääsääntöisesti yksi puu, mutta ristipölytys lisää satoa. Pölytyksen jälkeen kehittyvät, ruusukvitteneitä (chaenomeles) sekä myös omenaa ja päärynää muistuttavat hedelmät, kvittenit. Raakana hedelmät ovat vihreitä ja muuttuvat kypsyessään kullankeltaisiksi. Hedelmät kypsyvät syys-lokakuussa. Kypsissä hedelmissä on voimakas, miellyttävä tuoksu. Eräissä välimerenmaissa hedelmiä käytetään vain hajusteina. Suomessa hedelmät eivät kuitenkaan ehtine kypsyä täysin valmiiksi puussa, ja ne jäävät maultaan happamiksi ja malto kovaksi. Siksi hedelmät tuleekin keittää ennen käyttöä. Keittämisen seurauksena valkoinen, kova hedelmäliha muuttuu pehmeäksi ja punaiseksi, jolloin voimakkaan aromaattinen maku tulee esiin. Hedelmän keskellä sijaitsevat siemenet tulee poistaa ennen käyttöä. Hedelmät sisältävät runsaasti pektiiniä ja niistä saakin keittämällä valmistettua erinomaista marmelaadia, hilloa tms.

Kvitteni viihtyy sekä varjoisassa, että aurinkoisessa paikassa, mutta hedelmäntuotannon kannalta aurinkoinen paikka on paras. Kasvupaikan tulisi myös olla lämmin ja suojainen ja maaperän hieman kostea sekä lievästi hapan. Muuten kvitteni viihtyy monenlaisissa maaperissä, mutta parhaiten ilmavissa ja syvämultaisissa. Kvitteni ei siedä seisovaa vettä

  • Menestymisvyöhyke: (I-III)
  • USDA 5-9
  • Aurinkoinen ja suojainen
  • PH suositus: 6-6,5
  • Alkuperämaa: DE

Myyntikoko:

Avojuurinen n. 80-100 cm

Kuva: Dietrich Krieger [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW