Mustavadelma ‘Black Jewel’ (Rubus Occidentalis ‘Black Jewel’)

Mustavadelma ‘Black Jewel’ (Rubus Occidentalis ‘Black Jewel’)

Mustavadelma ‘Black Jewel’ (Rubus Occidentalis ‘Black Jewel’)
Mustavadelma ‘Black Jewel’ (Rubus Occidentalis ‘Black Jewel’)
Tuotekoodi: Black Jewel
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 12,00€
Veroton: 9,68€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

’Black Jewel’ on Pohjois-Amerikkalainen mustavadelmalajike vuodelta 1957. Cornellin yliopiston tutkijat kehittivät sen New Yorkin osavaltion koeasemalla risteyttämällä lajikkeet ’NY 29773’ ja ’Dundee’. Tuotantoon se otettiin vuonna 1960. Lajikkeessa onnistuneesti yhdistyy myös ammattiviljelyssä suotuisia ominaisuuksia. Lajikkeen sanotaan olevan suosittu länsimaiden lisäksi myös Venäjällä.

Mustavadelma ’Black Jewel’ on pysty- ja voimakaskasvuinen, n. 1,2- 2 metriä korkeaksi ja n. 0,5-0,9 m leveäksi kasvava piikikäs puolipensas. Ensimmäisen vuoden versojen kasvu on vaaleanvihreää, hieman sinertävään vivahtavaa ja taipuisaa, toisena vuotena versot paksuuntuvat ja puutuvat sekä pieniä sivuoksia kehittyy. Versojen väri muuttuu tällöin tummanruskeaksi. Rennon kasvutapansa vuoksi mustavadelma tulisi tukea säleikköä tms. tukea vasten. Kasvutapansa vuoksi se soveltuu myös koristekäyttöön. Kaartuvat paksut versot ovat koristeellisia talvella valkoista taustaa vasten. Mustavadelma ’Black Jewel’ ei leviä juurivesoista. Halutessaan sitä voi yrittää lisätä suvuttomasti jakamalla, pistokkaista ja taivukkaista. Kasvi on muiden vadelmojen tapaan melko matalajuurinen. Juuristo yltää n. 20 cm syvyyteen.

Mustavadelma ’Black Jewel’ kukkii toisen vuoden versoilla alkukesästä vaalein kukin. Kukat kehittyvät vaakasuorien oksien kärkeen n. 10–15 kukan kukinnoissa. Sivuoksien muodostumista voi yrittää kiihdyttää leikkaamalla aikaisin keväällä versojen kärjistä n. 7-10 cm pois. Lajike ’Black Jewel’ on itsepölytteinen ja erittäin satoisa. Puolipensas saattaa suotuisissa olosuhteissa olla sadonkorjuun aikaan lähes joka puolelta marjojen peitossa. Marjat ovat aluksi vaaleanpunaisia ja muuttuvat kypsyessään mustiksi. Suuret (jopa n. 2,5 g painoiset), pyöreät, kiiltävän mustat marjat kehittyvät elo-syyskuussa tiiviissä rykelmissä. Marjat irtoavat poimittaessa helposti puolipensaasta, vaikkakin ne säilyvät kypsyttyään pitkään oksilla putoamatta maahan. Satoaika kestää yleensä n. 3 viikkoa. Malto on kiinteää ja maultaan marjat ovat aromikkaita, makean mehukkaita sekä hapottomia. Jälkimaku muistuttaa hieman karhunvadelmaa (Rubus fruticosus). Marjat soveltuvat hyvin tuore- sekä talouskäyttöön, leivontaan ja paistamiseen sekä hilloihin. Marjat säilyttävät muotonsa pitkään, joten niitä on helppo kuljettaa. Sadonkorjun jälkeen tulee leikata satoa antaneet oksat. Tämä lajike voi tuottaa säännöllisesti satoa n. 10–12 vuotta.

Mustavadelma ’Black Jewel’ viihtyy parhaiten aurinkoisella, tuulensuojaisella kasvupaikalla. Se on helppohoitoinen ja keskinkertaisen terve kasvi. Kosteassa ilmastossa mustavadelma on altis härmälle. Happamassa, kosteassa maassa kasvi on alttein myös maaperän kautta leviäville sienitaudeille. ’Black Jewel’ viihtyy monenlaisessa maaperässä, mutta parhaiten hiekkapitoisessa ja läpäisevässä. Maaperän tulisi olla hieman kostea, mutta ei märkä. Pitkien kuivien kausien aikana ja ensimmäisenä kesänään kasvi voi tarvita lisäkastelua.

  • Menestymisvyöhyke: I-III
  • USDA 5-8
  • Aurinkoinen
  • PH suositus 5,5 – 7
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko C2: n. 70–80 cm

Kuva marjojen mallista yleisellä tasolla: Karen Hine [CC BY-SA 2.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW