Mustaselja ‘Haidegg 17’ (Sambucus nigra ‘Haidegg 17’)

Mustaselja ‘Haidegg 17’ (Sambucus nigra ‘Haidegg 17’)

Mustaselja ‘Haidegg 17’ (Sambucus nigra ‘Haidegg 17’)
Mustaselja ‘Haidegg 17’ (Sambucus nigra ‘Haidegg 17’)
Tuotekoodi: Haidegg 17
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 25,00€
Veroton: 20,16€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Mustaselja kasvaa luonnonvaraisena Euroopassa aina Etelä-Skandinaviaan asti. Sitä esiintyy myös Pohjois-Afrikassa  ja Länsi-Aasiassa sekä Pohjois-Amerikassa. Lajike ‘Haidegg 17’on melko hiljattain kehitetty hedelmätutkimusasema Haidegissa, Klosterneuburgissa Itävallassa siementaimien valintatyön tuloksena. 'Haidegg 17' on nykyään yksi yleisimmistä mustaseljalajikkeista ammattiviljelmillä Euroopassa mm. lajikkeen ’Sampo’ ohella.

Mustaselja lajike ’Haidegg 17’ voi kasvaa Suomessa parhaimmillaan noin 2 m – 3 m korkeaksi ja n. 1-2 m leveäksi, avoimeksi, hieman roikkuvaoksaiseksi pensaaksi. Sen kasvunopeus on keskinkertainen-nopea. Pensaan parilehdykkäiset päättöpariset kerrannaislehdet koostuvat tavanomaisesti viidestä soikeasta tai puikeasta lehdykästä. Lehdykät ovat sahalaitaisia, enintään n. 9 cm pitkiä ja n. 5 cm leveitä sekä väriltään keskivihreitä. Niissä on seljoille tyypillinen, hieman epämiellyttävä haju.

Mustaselja 'Haidegg 17' kukkii keskikesällä. Kukat ovat valkoiset ja hyväntuoksuiset. Kukinto voi olla halkaisijaltaan jopa n. 20 cm. Yksittäiset kukat ovat kooltaan n. 6-7 mm. Kukkia voidaan käyttää esim. juomien ja yrttiteen valmistukseen. ’Haidegg 17’ – lajikkeen marjatertut ovat huomattavasti suuremmat kuin luonnonkannalla ja suuremmat kuin esim. Euroopassa suositulla ’Sampo’ – lajikkeella. Tosin satoikä alkaa ’Haidegg 17’ lajikkeella myöhemmin. Lajiketta pidetään hyvissä olosuhteissa suurisatoisimpana mustaseljoista. Sen marjat kypsyvät syys-lokakuussa. Sitä ennen raa`at vihreät ja punaiset marjat ovat lievästi myrkyllisiä. Marjat ovat kypsinä mustia tai tummanvioletteja. Lajikkeella ’Haidegg 17’ marjat ovat mustaseljaksi suuret; suuremmat kuin useimmilla muilla lajikkeilla. Marjat voivat olla kooltaan hieman alle sentin. Suotuisalla paikalla lajike on myös säännöllissatoisa. Marjat alkavat kypsyä vähitellen säistä riippuen syyskuun puolivälissä – lokakuun alussa. Koko sato ei kypsy samaan aikaan. Lajikkeen marjat kypsyvät aiemmin kuin ’Sampo’ – lajikkeella. Kypsät marjat ovat syötäviä ja voimakkaan aromaattisen makuisia Marjojen sisältämien alkaloiden vuoksi ne suositellaan kuitenkin keitettävän ennen käyttöä, ainakin mikäli kyse on suuremmista marjamääristä. Jos marjoja ei keitetä, siemenet tulisi poistaa ennen käyttöä. Kypsät marjat sopivat hyvin hilloihin tai mehuun. Mustaseljan marjoja ja kukkia on käytetty kansanlääkinnässä monenlaisten vaivojen ja sairauksien hoitoon, kuten rohtoina alentamaan kuumetta ja puhdistamaan elimistöä. Marjat sisältävät paljon vitamiineja ja antioksidantteja.

Mustaselja 'Haidegg 17' viihtyy niin aurinkoisella kuin puolivarjoisella, suojaisella paikalla. Maaperän tulisi olla ravinteikas ja kostea, mutta läpäisevä sekä hieman hapan. Mustaselja on mm. pinnallisen juuriston vuoksi nuorena taimena herkkä juuristokilpailulle isojen puuvartisten kasvien kanssa. Vanhemmiten juuriston laajettua kasvi sietää paremmin juuristokilpailua.

  • Menestymisvyöhyke: (I-III)                                                 
  • USDA:5
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • PH suositus: 6.1-7.5
  • Alkuperämaa: LV

Myyntikoko: C2,5: 20-30 cm

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW