Tyrni 'K+' (Hippophae rhamnoides 'K+')

Tyrni 'K+' (Hippophae rhamnoides 'K+')

Tyrni 'K+' (Hippophae rhamnoides 'K+')
Tyrni 'K+' (Hippophae rhamnoides 'K+')
Tuotekoodi: K+
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 16,00€
Veroton: 12,90€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Tyrni on hopeapensaskasveihin kuuluva usein piikikäs pensas. Sen levinneisyysalue on laajin hopeapensaiden heimosta. Se kattaa suuren osa Euraasiaa, Atlantin rannoilta Euroopasta Luoteis-Kiinaan asti. Levinneisyys on rajoittunut usein rannikoille, koska tyrni sietää paremmin suolaa kuin useimmat muut kasvit ja toisaalta ei pärjää sisämaassa kovin hyvin kilpalussa muiden kasvien kanssa. Suomessa tyrniä kasvaa luonnonvaraisena pääosin Pohjanlahden rannikoilla. Sisämaassa tyrniä tavataan Euraasiassa yleensä vuoristoseuduilla. Tyrni pärjää myös niukkaravinteisessa maassa, sillä se pystyy hyödyntämään juuristobakteriensa avulla ilmakehän typpeä.

Tyrni soveltuu hyvin sekä hyöty- että koristekasviksi. Tyrnipensaasta voidaan hyödyntää sekä sen hopeanvihreitä lehtiä että marjoja.  Tyrniä viljellään sekä kaupallisesti että puutarhakasvina. Puutarhaviljelyssä arvostetaan sitä myös koristekasvina kauniin hopeanhohtoisen lehdistönsä ansiosta. Kaupallisesti sitä viljellään suuria määriä esimerkiksi Kiinassa, Venäjällä, Baltian maissa ja Itä-Saksassa. Tyrnistä on kehitetty myös useita viljelylajikkeita, erityisesti Venäjällä.  Tavoitteena on ollut mm. kehittää joko pensaan tai marjan tai molempien ominaisuuksia.

’K+’ on venäjältä lähtöisin oleva tyrninhedelajike eli ”poikatyrni” tai pölyttäjälajike. Lajikkeen ’K+’ kasvunopeus on keskinkertainen.  Siitä tulee keskikokoinen, n. 3 m korkea, hieman levenevä, piikikäs, kaksikotinen, harmaanvihreälehtinen pensas. Myynnissä oleva lajike tuottaa ainoastaan hedekukkia, jotka pölyttävät emikasveja, mutta se ei itse tuota marjoja. Lajike kukkii loppukeväällä – alkukesällä, lämpötilojen ollessa tarpeeksi korkeat. Lajiketta käytetään yleispölyttäjänä eri aikoihin kukkiville emikasveille pitkän kukinta-aikansa vuoksi. Kasvin perättömät hedekukat vapauttavat tuulen mukana siitepölyä ympäristöönsä n. 10–20 päivän ajan. Siitepöly voi kulkeutua tehokkaasti jopa 50 m päähän. Yksi ’K+’ hedekasvi voi pölyttää tuulen suuntaisesti jopa 10 emikasvia.  

Tyrni on vaatimaton maaperänsuhteen, sillä se pystyy hyödyntämään ilmakehän typpeä ja sillä on syvälle menevä juuristo.  Se on sopeutunut monenlaisiin maaperiin, myös suolapitoisiin ja se sietää myös jonkin verran kuivuutta. Tyrni viihtyy hiekkapitoisilla, läpäisevillä ja kuivilla, hieman happamilla mailla. Kasvupaikan tulisi olla aurinkoinen. Etäisyys muihin isompiin puuvartisiin kasveihin tulisi olla ainakin n. 2,5-3 m.

  • Menestymisvyöhyke: I-IV(V)
  • USDA: 4
  • Aurinkoinen
  • Ph suositus:5.6–6.5
  • Alkuperämaa:CZ

Myyntikoko: P9-C2: n. 30–40 cm, piiskataimi.

Kuva Sonja Rieck Pixabaystä 

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW