Lakkavadelma ‘Fallgold’ (Rubus idaeus ‘Fallgold’)

Lakkavadelma ‘Fallgold’ (Rubus idaeus ‘Fallgold’)

Lakkavadelma ‘Fallgold’ (Rubus idaeus ‘Fallgold’)
Lakkavadelma ‘Fallgold’ (Rubus idaeus ‘Fallgold’)
Tuotekoodi: Fallgold
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 12,00€
Veroton: 9,68€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Lakkavadelma ’Fallgold’ on keltamarjainen syysvadelmalajike. Sen on kehittänyt kuuluisa kasvinjalostaja Elwyn Meader Yhdysvalloissa New Hampsiren yliopistossa. Se on vadelmalajikkeen ’NH-R7’ ja vadelmalajikkeen ’Taylor’ sekä aasialaisen karhunvadelman (Rubus pungens var. oldhamii) välinen risteytys. Lajike tuotiin markkinoille vuonna 1967.

’Fallgold’ on kasvunopeudeltaan keskinkertainen, n. 1–1,6 metriä korkeaksi kasvava, lähes piikitön puolipensas. ’Fallgold’ kukkii kesällä vaalein kukin. Lajike on itsepölytteinen. Sen marjat ovat keskikokoisia (n. 1,5–2,5 cm pituisia) ja pyöreitä. Niiden väri voi vaihdella vaaleankeltaisen ja tumman oranssin välillä. Ne kypsyvät elo - lokakuussa. Lajike ’Fallgold’ on jatkuvasatoinen ja satokausi on pitkä. Se voi kestää syksyn ensi pakkasiin asti. Lajike tuottaa satoa sekä vanhoilla että osin myös uusilla versoilla. Suomessa lajikkeen sadon määrää voi vähentää se, että kasvi saattaa tehdä syksyllä marjoja uusien versojen latvoihin siihen aikaan, että ne eivät ehdi kypsyä ennen pakkasia. Tällöinkin 1/3 uusien versojen latvaosista kuolee talvella ja pääsadon tuottaa lyhyempi verso seuraavana vuonna. Maultaan marjat ovat mehukkaita ja makeita. Makua pidetään yhtenä syysvadelmien parhaista. Maku säilyy hyvin pakastaessa. Marjat soveltuvat sekä tuore- että talouskäyttöön. Niistä saa myös hyvää mehua ja hilloa. Sadonkorjun jälkeen tulee leikata satoa antaneet oksat. Rennon kasvutapansa vuoksi vadelmapensas’Fallgold’ tulisi tukea säleikköä tms. vasten.

Vadelmapensas ’Fallgold’ viihtyy parhaiten aurinkoisessa, suojaisessa paikassa, multapitoisessa ja hieman happamassa maaperässä. Maaperän tulisi olla hieman kostea, mutta läpäisevä.  Lajikkeella on hyvä vastustuskyky vadelman versotautia vastaan ja marjoilla tuhohyönteisiä vastaan.

  • Menestymisvyöhyke: I-III(IV-V)
  • USDA 4-8
  • Aurinkoinen
  • PH suositus 5,6 – 6,5
  • Alkuperämaa: NL

Myyntikoko C2: n. 40-60 cm.

Foto: LGD12345 [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW