Punamarjakanukka ’Kresowiak’ (Cornus mas ’Kresowiak’)

Punamarjakanukka ’Kresowiak’ (Cornus mas ’Kresowiak’)

Punamarjakanukka ’Kresowiak’ (Cornus mas ’Kresowiak’)
Punamarjakanukka ’Kresowiak’ (Cornus mas ’Kresowiak’)
Tuotekoodi: Kresowiak
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 23,00€
Veroton: 18,55€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Punamarjakanukkaa kasvaa luontaisesti Keski- ja Etelä-Euroopassa sekä Vähä-Aasiassa ja Kaukasuksella. Punamarjakanukalla on vanhat perinteet. Sitä ovat viljelleet jo roomalaiset niin koristepuuna kuin hyötypuuna. Lajike ’Kersowiak’ on lähtöisin puolalaisesta Bolestraszycen kasvitieteellisestä puutarhasta,  joka on erikoistunut mm. punamarjakanukoiden jalostamiseen. Lajike ’Kresowiak’ on tuotu markkinoille vuonna 2013.

Punamarjakanukan kasvunopeus on keskinkertainen. Lajike ’Kresowiak’ voi kasvaa Suomessa n. 1-3 m korkeaksi ja jopa n. 2 metriä leveäksi isoksi pensaaksi tai monirunkoiseksi puuksi. Punamarjakanukalla on vastakkaiset, tummanvihreät ja kanukoille tyypilliset soikeat lehdet. Syksyllä lehdet saavat kelta-punaisen syysvärityksen. Punamarjakanukan kaksineuvoiset, pienet keltaiset kukat avautuvat aikaisin keväällä ennen lehtien puhkeamista ja muodostavat tiheitä kukintoja.

Punamarjakanukan punaiset marjat kypsyvät syksyllä lämpimän kesän jälkeen. Lajikkeen ’Kresowiak’ punaiset marjat kypsyvät syyskuun puolivälin jälkeen. Lajiketta pidetään kypsymisajankohdan mukaan keskiaikaisena. Kussakin marjassa on yksi iso siemen. Ne ovat kypsinä hieman pehmeitä. Lajikkeen ’Kresowiak’ koristeellisen näköiset marjat ovat tummanpunaisia, soikeita ja keskikokoisia. Ne ovat jopa n. 22 mm pitkiä ja 3 g painoisia. Marjat ovat mehukkaita ja suhteellisen makeita, sokeripitoisuus voi olla jopa 15 %. Ne sopivat hyvin syötäviksi sellaisenaan sekä soveltuvat mm. mehuihin ja hilloihin. Punamarjakanukan terveellisiä marjoja on käytetty myös kansanlääkinnässä.

Punamarjakanukka viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla tuoreessa, mutta läpäisevässä ja runsasravinteisessa maassa. Punamarjakanukka pitää hiekkapitoisesta maasta, mutta kasvaa savisemmassakin. Punamarjakanukka on kalkinsuosija. Vakiinnuttuaan se sietää jonkin verran kuivuutta sekä jonkinverran tulvimista. Kasvi ei siedä kuitenkaan pysyvästi märkää maaperää. Punamarjakanukka on sopeutunut myös kaupunkiolosuihteisiin. Lajike on melko talvenkestävä, mutta nuoret vakiintumattomat taimet tulisi suojata suojata kylminä talvina.

  • Menestymisvyöhyke: I-III
  • USDA 5-8
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • Ph suositus: 5.6–7.5
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko: P12:60-80 cm. Piiskataimi. Valitettavasti tämä koko on loppuunmyyty. 

Kuva: GoranH [Pixabay]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW