Euroopanpähkinäpensas ’Syrena’ (Corylus avellana ’Syrena’)

Euroopanpähkinäpensas ’Syrena’ (Corylus avellana ’Syrena’)

Euroopanpähkinäpensas ’Syrena’ (Corylus avellana ’Syrena’)
Euroopanpähkinäpensas ’Syrena’ (Corylus avellana ’Syrena’)
Tuotekoodi: Syrena
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 25,00€
Veroton: 20,16€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Euroopanpähkinäpensas ’Syrena’ (tai 'Sirena') on puolalainen, vapaan pölytyksen tuloksena syntynyt punalehtinen lajike vuodelta 1969. Se on suosittu myös monessa Euroopan maassa.

Lajikkeen ’Syrena’ kasvunopeus on nuorena keskinkertainen. Vakiinnuttuaan kasvu nopeutuu hieman. Siitä tulee n. 3-4 metriä korkea, leveäkasvuinen, kaartuvaoksainen, monirunkoinen pensas. Lajikkeen jopa n. 14 cm pituiset ja 11 cm leveät lehdet ovat nuorena ruskeanpunaiset ja muuttuvat vähitellen ruskeanvihreiksi ja lopulta tummanvihreiksi. Syysväritys on punertavan keltainen. Lajiketta käytetään myös koristepensaana ja pienessä määrin aitapensaana kauniin punaisten lehtiensä vuoksi.

Pähkinäpensaslajike ’Syrena’ tulee melko nuorena satoikäiseksi, jopa n. 2-4 vuotta istutuksen jälkeen. Se kukkii melko aikaisin keväällä punertavan keltaisin hedenorkoin. Pähkinät kasvat yleensä 2-5 ryppäissä. Ne kypsyvät säistä riippuen syyskuussa-lokakuun alussa. Pähkinät varisevat kypsänä helposti pensaasta.  Kuoren suojus on punainen ja suurin piirtein samanpituinen kuin pähkinä. Pähkinöiden kuorissa on viininpunainen värivivahde. Punainen väritys helpottaa pähkinöiden löytämistä pensaasta. Pähkinät ovat pyöreitä ja keskikokoisia sekä ohutkuorisia. Kooltaan ne voivat olla kasvupaikasta riippuen jopa n. 20x18x16 mm. Pähkinöiden syötävän sisuksen osuus on jopa n. 50 %. Pähkinöillä on miellyttävä, makeahko maku. Ne voidaan, kuten useimmat hasselpähkinät, syödä vihreinä tai kuivuneina. Lajike on osittain itsepölytteinen ja melko satoisa.  Sadot ovat suhteellisen säännöllisiä, mutta satoisuuden varmistamiseksi se tarvitsee toisen lajikkeen tai luonnonkannan pölyttäjäksi. Hyviä pölyttäjiä sille ovat mm. lajikkeet 'Hallesche Riesen' ja ’Cosford’. Vastaavasti sitä pidetään hyvänä pölyttäjänä muille lajikkeille. Lajike on altis äkämäpunkille.

Pähkinäpensas ’Syrena’ tarvitsee suojaisen ja aurinkoisen kasvupaikan. Pähkinäpensas pärjää myös puolivarjossa, mutta kukinta on vähäisempi. Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen, mutta parhaiten viihtyy syvämultaisessa ja ravinteikkaassa paikassa. Lajike suosii kalkkipitoisia maita, kuten muutkin pähkinäpensaat.

  • Menestymisvyöhyke: I-II (III)
  • USDA 5b-8b
  • Ph suositus: 6.5–7.5
  • Aurinkoinen
  • Alkuperämaa:PL

Myyntikoko C5: 110-130 cm. Valitettavasti tämä koko on loppuunvarattu (15.8.2023)

 

Mehiläiskasvi

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW