Turkinpähkinäpensas (Corylus colurna)

Turkinpähkinäpensas (Corylus colurna)

Turkinpähkinäpensas (Corylus colurna)
Tuotekoodi: Corylus colurna
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 20,00€
Veroton: 16,13€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Turkinpähkinäpensas (Corylus colurna) kuuluu pähkinäpensaiden (Corylus) sukuun. Turkinpähkinäpensas on kotoisin Kaakkois-Euroopasta ja Länsi-Aasiasta. Se kasvaa luontaisesti tuoreissa, runsasravinteisissa ja varjoisissa sekametsissä. Luontaisella kasvualueella turkinpähkinäpensas voi kasvaa jopa yli 25 m korkeaksi puuksi. Suomessa se jäänee kuitenkin n. 4-6 metrin korkuiseksi puuksi. Turkinpähkinäpensas kestää hyvin ilmansaasteita, joten sitä käytetään koriste- ja katupuuna Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Sitä kokeillaan parhaillaan katupuuna myös Helsingin Vartiokylässä.

Tavallisesti turkinpähkinäpensas on suorarunkoinen puu, jolla on kartiomainen latvus. Tunnusomainen piirre on erityisesti nuorilla puilla korkkimainen kaarna. Kasvin lehdet ovat keskimäärin suurempia kuin euroopanpähkinäpensaalla. Lehdet ovat pyöreähköjä, lyhytsuppuisia ja herttatyvisiä. Ne ovat toistamiseen sahalaitaiset, epätasaiset ja matalaliuskaiset.

Turkinpähkinäpensas on yksikotinen, tuulipölytteinen puu. Kukinta ajoittuu huhti-toukokuuhun. Hedenorkot ovat n. 12 cm pituisia. Syksyllä kypsyvät turkinpähkinät. Turkinpähkinät kasvavat tiiviinä 3-8 pähkinän rykelmissä. Lehtisuojus jakautuu kapeiksi, hammaslaitaisiksi liuskoiksi. Turkinpähkinät ovat herkullisen makuisia. Maku muistuttaa suuresti tavallisen hasselpähkinän eli euroopanpähkinäpensaan pähkinän makua.

Turkinpähkinäpensas viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla. Kukinta on runsain aurinkoisella paikalla. Turkinpähkinäpensas arvostaa ravinteikasta, läpäisevää maaperää. Turkinpähkinäpensas ei siedä kovin hyvin suolaa, mutta sietää sen sijaan pakokaasuja.

  • USDA 4-7
  • Kavuvyöhyke: I-III (On menestynyt länsirannikolla III-vyöhykkeellä).
  • PH suositus:5,5 - 8,5
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen

Myyntikoko:

C2: n.110-120 cm. Valitettavasti loppu (12.5).

Kuva: MSha (CC BY-SA 3.0)

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW