Sinivadelma (Rubus caesius)

Sinivadelma (Rubus caesius)

Sinivadelma (Rubus caesius)
Sinivadelma (Rubus caesius)
Tuotekoodi: Rubus caesius
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 14,00€
Veroton: 11,29€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Sinivadelmaa kasvaa luontaisesti suuressa osassa Eurooppaa, Länsi- ja Keski-Aasiassa, Siperiassa sekä läntisessä Kiinassa. Suomessa sitä kasvaa luonnonvaraisena pääosin Ahvenanmaalla ja paikoin etelä- ja lounaisrannikolla. Sinivadelma on karhunvadelmalle sukua oleva puolipensas. Se risteytyy helposti karhunvadelman, vadelman ja lillukan kanssa.

Sinivadelma on nopeakasvuinen, n. 0,5-2 metriä korkeaksi kasvava piikikäs pensas. Versojen piikit ovat ohuempia kuin tavallisessa vadelmassa. Versot kasvavat usein maata pitkin, mikäli niitä ei tueta. Tästä syystä se soveltuu hyvin myös maanpeitekasviksi. Tätä edesauttaa myös se, että sinivadelma leviää ja juurtuu nopeasti juurista ja uusista versoista. Versot ovat kaksivuotisia. Kukat kehittyvät  toisen vuoden versoihin. Sadonkorjun jälkeen olisi hyvä leikata pois satoa antaneet oksat. Sinivadelman kerrannaislehti koostuu yleensä kolmesta lehdykästä.

Sinivatukka kukkii kesäkuusta-elokuulle isoin, noin 3 cm kokoisin, vaalein kukin. Se on kaksineuvoinen ja itsepölytteinen. Marjat alkavat kypsyä elokuulta alkaen. Pensas voi tuottaa marjoja jopa syksyn ensimmäisiin yöpakkasiin asti. Marjoja on harvoin samanaikaisesti isoja määriä pensaassa. Marjat muistuttavat muodoltaan vadelmaa, mutta ovat väriltään tummansinisiä tai mustia. Marjat eivät irtoa helposti kannoista. Maultaan ne ovat mehukkaita, aromikkaita ja happamia. Niistä saadaan mm. hyvää mehua, hilloa ja marmelaadia.

Sinivadelma viihtyy parhaiten aurinkoisessa tai puolivarjoisessa, multapitoisessa, ravinteikkaassa ja hieman emäksisessä maaperässä. Maaperän tulisi olla läpäisevä, hieman kostea, mutta ei märkä. Valitettavasti sinivadelman versot maistuvat jäniksille talviaikaan.

  • Menestymisvyöhyke: I-III(IV)
  • USDA 5
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • PH suositus 6 – 8

Myyntikoko C5: 60-80 cm ja C2:30-40 cm

Kuva: TeunSpaans [CC BY-SA 3]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW