Jalokastanja (Castanea sativa)

Jalokastanja (Castanea sativa)

Jalokastanja (Castanea sativa)
Jalokastanja (Castanea sativa) Jalokastanja (Castanea sativa)
Tuotekoodi: Castanea sativa
Saatavuus: Ennakkomyynti
Hinta: 18,50€
Veroton: 14,92€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Jalokastanja kuuluu pyökkikasvien heimoon. Sen luontainen kasvualue on Kaakkois- ja Keski-Euroopassa sekä Balkanilta Turkkiin ja Kaukasukselle sekä Pohjois-Afrikassa. Luontaisella levinneisyysalueellaan se muodostaa yhden puulajin metsiköitä, mutta niitä kasvaa yhtälailla myös monen lehtipuun sekametsissä. Luontaisissa olosuhteissa jalokastanja voi kasvaa n. 20-30 metrin korkuiseksi komeaksi puuksi. Suomessa puu voi kasvaa suotuisissa olosuhteissa n. 2-5 m kokoiseksi pensaaksi. Se paleltuu kuitenkin herkästi maatamyöten, mutta voi versoa nopeasti ja voimakkaasti.

Jalokastanjalla on isot, tummanvihreät ja kiiltävän kapeansoikeat, koristeelliset lehdet. Niitä koristavat lisäksi selkeät lehtisuonet ja sahalaidoitus. Lehtien pituus on n. 15-25 cm. Syysväritys on lämpimän kullankeltaisesta ruosteenpunaiseen. Vanhemmiten puun kaarna on kauniin uurteinen. Jalokastanja kukkii keskikesällä. Hedekukinnot ovat koristeellisen pitkiä ja hoikkia norkoja. Emikukinnot ovat vihreitä, pieniä ja huomaamattomia. Molempia kukkia esiintyy samassa puussa, mutta ne puhkeavat yleensä eriaikaan, jotta kasvi ei itsepölyttyisi. Sadon varmistamiseen tarvitaan siksi yleensä vähintään kaksi puuta. Jo Keski-Euroopassa jalokastanja tuottaa kaupan hyllyiltä tuttuja hedelmiä eli kastanjapähkinöitä, jotka kypsyvät kolmittain pallomaisen ja piikkimäisen vihreän kuoren sisällä. Skandinaviassa hedelmät eivät usein ehdi  kypsyä, mutta puu on kaunis koristekasvinakin isojen, kauniiden lehtiensä ansiosta.

Jalokastanja viihtyy niin hiekkaisessa kuin savisessa maassa. Se viihtyy myös kuivahkossa ja ravinteellisesti köyhässä maassa. Kasvi tarvitsee Suomessa erittäin suojaisen kasvupaikan ja/tai talvisuojauksen.

  • USDA 6B
  • Menestymisvyöhyke: (I) (On talvehtinut suhteellisen hyvin taimistollamme vyöhykkeellä III) 
  • PH suositus: hapan tai neutraali. (5.5-6.0)
  • Aurinkoinen ja suojainen
  • Alkuperämaa: NL

Myyntikoko:

C2: n. 30-40 cm. NL

Kuva 1: Jalokastanjan lehtiä, Niittytila [CC BY-SA 4.0]

Kuva 2: Jalokastanjan syysväritystä marraskuussa 2021, Niittytila [CC BY-SA 4.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW