Mulperipuu ’Shin-tso’ (Morus bombycis ’Shin-tso’)

Mulperipuu ’Shin-tso’ (Morus bombycis ’Shin-tso’)

Mulperipuu ’Shin-tso’ (Morus bombycis ’Shin-tso’)
Mulperipuu ’Shin-tso’ (Morus bombycis ’Shin-tso’)
Tuotekoodi: Shin-tso
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 35,00€
Veroton: 28,23€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Kiinalaisen mulperipuun (Morus bombycisin) luontainen levinnäisyysalue kattaa Kiinan, Japanin ja Korean. Se on läheistä sukua valkomulperille (Morus alba) ja sitä pidettiin aiemmin sen muunnoksena. ’Shin-tso’ on ”kiinanmulperin” aasialainen lajike. (Morys bombycisillä ole virallista suomenkielistä nimeä. Se on luettu myös Morus australiensiksen synonyymiksi, jolla myöskään ei ole virallista suomennosta).

Kiinanmulperipuulla on vaihtelevan muotoiset, liuskaiset tai liuskattomat lehdet. Lehdet ovat päältä kaljuja, kiiltävän tummanvihreitä ja hammaslaitaisia. Lehtilavan pituus on ’Shin-tso’ lajikkeella pidempi kuin esim. valkomulperin luonnonkannalla. Sen pituus voi olla jopa 18 cm.

Mulperipuu ’Shin-tso’ kasvaa Suomessa pieneksi puuksi tai tiheäoksaiseksi pensaaksi. Sillä on taipumus kasvaa leveämmäksi kuin valkomulpereilla.  Sen kasvunopeus on keskikertainen.  Puu kukkii säistä riippuen Suomessa toukokuun lopussa tai kesäkuussa. Kukat ovat pieniä ja vihreitä. Ne muodostavat noin 1-2 cm pituisia norkkoja. Hede- ja emikukat sijaitsevat samassa tai eri puuyksilössä.

Kiinanmulperi tuottaa syötäviä marjoja. ’Shin-tso’lajikkeen sadot ovat hyvin runsaita ja satoaika on pitkä. Marjat ovat aluksi valkeita, mutta kypsyessään ne tummuvat ja muuttuvat mustiksi-violeteiksi. Marjat muistuttavat ulkonäöltään karhunvadelmaa. ’Shin-tso’ lajikkeella marjat ovat n. 1-2 cm pitkiä. Raa-at marjat ovat lievästi myrkyllisiä. Kypsien mulperin marjojen maku on miellyttävä ja makea. Shin-tso lajikkeen makua pidetään tavanomaista voimakkaamman makeanhappamana ja yhtenä parhaista mulpereista. Mulperin marjat ovat ravintorikkaita ja vitamiinipitoisia. Ne sisältävät mm. C- ja K-vitamiineja, rautaa, kalsiumia, proteiineja ja kuituja. Niitä voidaan käyttää sellaisenaan tai kuivata.

Kiinalainen mulperipuu viihtyy lämpimällä, aurinkoisella ja suojaisalla paikalla. Se viihtyy syvämultaisella maalla. Kasvi sietää myös hieman kuivuutta. ’Shin-tso’ -lajiketta pidetään arempana kuin valkomulpereita, mutta toistaiseksi emme ole huomanneet eroa.  Valkomulpereille tyypillisesti se vuosittain palelluttaa jonkin verran oksiensa kärkiä Suomessa. Talvisuojaus on suositeltavaa.

  • Menestymisvyöhyke: (I-II)
  • USDA:5b-9
  • Aurinkoinen
  • PH suositus: 6.0–7.5
  • Alkuperämaa: LV

Myyntikoko C5: 80-100 cm. Valitettavasti saatavuus on epävarma kaudelle 2022.

Kuva: B.navez   [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW