Valkomulperipuu ’Bistro’ (Morus alba ’Bistro’)

Valkomulperipuu ’Bistro’ (Morus alba ’Bistro’)

Valkomulperipuu ’Bistro’ (Morus alba ’Bistro’)
Valkomulperipuu ’Bistro’ (Morus alba ’Bistro’)
Tuotekoodi: Bistro
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 30,00€
Veroton: 24,19€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Valkomulperipuun eli silkkiäispuun luontainen levinnäisyysalue on Kiinan pohjoisosat, mutta sitä on jo vuosisatoja viljelty ympäri maailman. Lajike ’Bistro’ on kehitetty Puolassa.

Valkomulperipuulla on vaihtelevan muotoiset, liuskaiset tai liuskattomat lehdet. Lehdet ovat päältä kaljuja, kiiltävän tummanvihreitä ja hammaslaitaisia. Lehtilavan pituus on 'Bistro' -lajikkeella hieman pidempi kuin kantalajilla. Valkomulperin lehtiä on käytetty ravintona ja eläinten rehuna sekä silkkiä tuottavien silkkiäisperhosten toukkien ravintona. Puu on näin ollen ollut jo vuosisatojen ajan tärkeä kasvi myös silkintuotannossa.

Valkomulperipuu ’Bistro’ kasvaa Suomessa parhaimmillaan pieneksi puuksi tai isoksi tiheäoksaiseksi pensaaksi. Sen kasvunopeus on keskikertainen.  Puu kukkii Suomessa säistä riippuen toukokuun lopussa tai kesäkuussa. Kukat ovat pieniä ja vihreitä. Ne muodostavat noin 1-2 cm pituisia norkkoja. Lajikkeen ’Bistro’ Hede- ja emikukat sijaitsevat eri puuyksilöissä. Pölyttäjäksi soveltuvat esim. lähelle istutetut muut ’Bistrot’, mutta varmemmin tavalliset valkomulperit tai muut valkomulperilajikkeet. 

Valkomulperipuu tuottaa syötäviä marjoja. ’Bistro’ -lajikkeen sadot ovat hyvin runsaita. Marjat ovat aluksi valkeita, mutta kypsyessään ne tummuvat ja muuttuvat mustiksi-violeteiksi. Marjat muistuttavat ulkonäöltään karhunvadelmaa. ’Bistro’ lajikkeella marjat ovat n. 2,5-4 cm pitkiä ja n. 1,5 cm leveitä. Raa'at, valkoiset marjat ovat lievästi myrkyllisiä. Kypsien marjojen maku on miellyttävä ja makea. Valkomulperin marjat ovat ravintorikkaita ja vitamiinipitoisia. Ne sisältävät mm. C- ja K-vitamiineja, rautaa, kalsiumia, proteiineja ja kuituja. Niitä voidaan käyttää sellaisenaan tai kuivata.

Valkomulperipuu viihtyy lämpimällä, aurinkoisella ja suojaisalla paikalla. Se viihtyy syvämultaisella maalla. Puu sietää myös hieman kuivuutta. ’Bistro’ -lajiketta pidetään melko talvenkestävänä. Valkomulperipuille tyypillisesti se tapaa kuitenkin vuosittain palelluttaa hieman oksiensa kärkiä Suomessa. Talvisuojaus on suositeltavaa.

  • Menestymisvyöhyke: I-(II-III)
  • USDA:5b-9
  • Aurinkoinen
  • PH suositus: 6.0–7.5
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko C5: 80-100 cm. Valitettavasti saatavuus on epävarma kaudella 2022.

Kuva: B.navez   [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW