Valkomulperipuu ’Galicija’ (Morus alba ’Galicija’)

Valkomulperipuu ’Galicija’ (Morus alba ’Galicija’)

Valkomulperipuu ’Galicija’ (Morus alba ’Galicija’)
Valkomulperipuu ’Galicija’ (Morus alba ’Galicija’)
Tuotekoodi: Galicija
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 23,00€
Veroton: 18,55€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Valkomulperipuun eli silkkiäispuun luontainen levinnäisyysalue on Kiinan pohjoisosat, mutta sitä on jo vuosisatoja viljelty ympäri maailman. Lajike ’Galicija’ on kehitetty Ukrainassa risteyttämällä keskenään useita valkomulperilajikkeita. Valkomulperilla on vaihtelevan muotoiset, liuskaiset tai liuskattomat lehdet. Lehdet ovat päältä kaljuja, kiiltävän tummanvihreitä ja hammaslaitaisia. ’Galicijan’ lehtilavan pituus voi olla jopa n. 27 cm ja leveys 18,5 cm. Valkomulperin lehtiä on käytetty ravintona ja eläinten rehuna ja silkkiä tuottavien silkkiäisperhosten toukkien ravintona. Puu on näin ollen ollut jo vuosisatojen ajan tärkeä kasvi myös silkintuotannossa.

Valkomulperipuu 'Galicija' voi kasvaa Suomessa parhaimmillaan n. 5 m korkeaksi puuksi tai pensaaksi. Sen kasvunopeus on keskikertainen ja se on kasvutavaltaan tiheäoksainen. Puu kukkii säistä riippuen Suomessa toukokuun lopussa tai kesäkuussa. Kukat ovat pieniä ja vihreitä. Ne muodostavat noin sentin pituisia norkkoja. Lajike ’Galicija’ ei ole itsepölytteinen, vaan se on emikasvi. Pölyttäjäksi soveltuvat esim. lähelle istutetut tavalliset valkomulperipuut tai muut valkomulperilajikkeet.  

Valkomulperipuu tuottaa syötäviä marjoja. ’Galicija’ tulee nuorena satoikäiseksi (suotuisissa olosuhteissa n. 3-5 vuotiaana) ja sadot ovat runsaita. Marjat ovat aluksi valkeita, mutta kypsyessään tummuvat ja muuttuvat mustiksi-violeteiksi. Marjat muistuttavat ulkonäöltään karhunvadelmaa. ’Galicija’ -lajikkeella marjat ovat hyvin suuria valkomulperiksi, ne voivat olla jopa 6,5–8,5 cm pitkiä ja 1,8–2,5 cm leveitä. Käytännössä ne jäävät kuitenkin lyhyemmiksi Suomessa. Raa'at, valkoiset marjat ovat lievästi myrkyllisiä. Kypsien marjojen maku on miellyttävä ja makea. Valkomulperipuun marjat ovat ravintorikkaita ja vitamiinipitoisia. Ne sisältävät mm. C- ja K-vitamiineja, rautaa, kalsiumia, proteiineja ja kuituja. Niitä voidaan käyttää sellaisenaan tai kuivata.

Valkomulperipuu viihtyy lämpimällä, aurinkoisella ja suojaisalla paikalla, syvämultaisella maalla. Se sietää myös hieman kuivuutta, vaikkakin viihtyy parhaiten tuoreessa, läpäisevässä maassa. ’Galicija’ –lajiketta pidetään melko talvenkestävänä. Valkomulpereille tyypillisesti se kuitenkin vuosittain palelluttaa hieman oksiensa kärkiä Suomessa. Talvisuojaus on suositeltavaa.

  • Menestymisvyöhyke: I-(II-III)
  • USDA:5b-9
  • Aurinkoinen
  • PH suositus: 6.0–7.5
  • Alkuperämaa: NL ja PL

Myyntikoko:

1. C2,5: n. 55-70 cm. PL. 23 €

2. C3: n. 170-190 cm, NL. 35 € Loppuunmyyty

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW