Japaninpunamarjakanukka (Cornus officinalis)

Japaninpunamarjakanukka (Cornus officinalis)

Japaninpunamarjakanukka (Cornus officinalis)
Japaninpunamarjakanukka (Cornus officinalis)
Tuotekoodi: Cornus officinalis
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 22,00€
Veroton: 17,74€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Japaninpunamarjakanukka on Suomessa melko harvinainen hyötykasvi. Sillä ei tiettävästi ole virallista suomenkielistä nimeä. Japaninpunamarjakanukka nimi on johdettu ulkomaisista (englannin ja- ruotsinkielisestä) nimeämiskäytännöistä. Japaninpunamarjakanukkaa kasvaa luontaisesti Itä-Aasiassa: Kiinassa ja Koreanniemimaalla, josta se ilmeisesti 1600-luvulla on viety myös Japaniin. Luontaisesti sitä kasvaa vuoristometsien aluskasvina n. 400-2100 metrin korkeudella. Sitä on käytetty perinteisesti lääkeyrttinä Aasiassa. Tähän viittaa myös sen tieteellisen nimen lajimääre ’officinalis’.

Japaninpunamarjakanukka voi Suomessa kasvaa noin 1-4 m korkeaksi monirunkoiseksi pensaaksi tai pieneksi puuksi, joka muistuttaa eurooppalaista punamarjakanukkaa (cornus mas). Sen kasvunopeus on keskinkertainen. Japaninpunamarjakanukan tummanvihreät, soikeat lehdet ovat n. 4-10 cm pitkät ja 2-4 cm leveät sekä kanukoille tyypillisesti voimakkaan suonittuneet. Lehtien alapinta on hieman vaaleampi kuin yläpuoli. Syksyllä lehdet saavat kauniin punertavan syysvärin.

Japaninpunamarjakanukka alkaa kukkia noin 4-6 vuotiaana. Kasvin käyttö koristepensaana perustuukin mm. sen aikaiseen kukintaan. Pensas kukkii noin viikkoa punamarjakanukkaa (cornus mas) aiemmin. Pienet keltaiset kukat avautuvat keväällä ennen lehtien puhkeamista ja muodostavat pieniä tiheitä sateenvarjon muotoisia sarjakukintoja. Kukat ovat kaksineuvoisia. Pölyttyneistä kukista kehittyy myöhään syksyllä n. 1,5 cm pitkiä punaisia marjoja, joissa kussakin on yksi siemen. Marjat maistuvat hyvin linnuille ja metsän nisäkkäille. Ne kelpaavat myös ihmisille syötäväksi. Niiden sanotaan kuitenkin olevan maultaan kirpeitä. Sen sijaan marjoja on käytetty kuivattuina kiinalaisessa kansanlääkinnässä ainakin 2000 vuoden ajan erilaisten vaivojen hoitoon. Myös Japanissa marjoilla on pitkä käyttöhistoria kansanlääkinnässä. Marjojen sisältämien aineiden käyttömahdollisuuksia on tutkittu myös modernissa lääketieteessä mm. rintasyövän hoidossa. Lisäksi marjoja on käytetty mm. liköörien valmistukseen.

Japaninpunamarjakanukka viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella sekä tuulensuojaisella kasvupaikalla. Se viihtyy monenlaisessa maaperässä. Parhaiten se viihtyy kosteassa ja runsasravinteisessa maassa. Kasvi ei siedä kuivuutta.

  • Menestymisvyöhyke: I (II-III)
  • USDA:5-8
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • Ph suositus: 5.1–7.5

Myyntikoko c2, 40–60 cm. Saatavuus epävarma kaudelle 2024.

Foto: Alpsdake [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW