Veripähkinäpensas (Corylus maxima ’purpurea’)

Veripähkinäpensas (Corylus maxima ’purpurea’)

Veripähkinäpensas (Corylus maxima ’purpurea’)
Veripähkinäpensas (Corylus maxima ’purpurea’)
Tuotekoodi: corylus maxima purpurea
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 12,00€
Veroton: 9,68€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Veripähkinäpensas on vanha isopähkinälajike, joka tunnettiin Englannissa jo 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Veripähkinä on tunnetuimpia isopähkinäpensaslajikeita myös Suomessa. Se on hieman arempi isopähkinälajike. Pensas on pystykasvuinen. Siitä tulee n. 3-5 metriä korkea monirunkoinen, ylöspäin levenevä pensas. Lajike on nuorena hidaskasvuinen, mutta myöhemmin kasvu nopeutuu. Kylminä talvina oksien kärjet voivat nuorena saada pakkasvaurioita. Veripähkinäpensaan 8-14 cm kokoiset keskipunaiset lehdet muuttuvat loppukesää kohden tumman vihreiksi. Varjoisalla kasvupaikalla ne saavat ruskean-vihreän sävyn. Lajiketta käytetään suurelta osin vain koristepensaana kauniin punaisten lehtiensä vuoksi Suomessa.

Veripähkinäpensas kukkii pähkinäpensaaksi melko myöhään. Punertavankeltaiset hedenorkot koristavat pensasta huhti-toukokuussa. Pähkinät ovat ruskeita ja ne kasvat yleensä 3-6 ryppäissä. Ne kypsyvät säistä riippuen lokakuun alussa.  Kuoren suojus on pähkinää pidempi. Pähkinät ovat n. 2 – 2,5 cm pitkiä ja n. 1,5 cm leveitä. Pähkinöiden maku on miellyttävä. Se muistuttaa hieman mantelinmakua. Ne voidaan, kuten useimmat hasselpähkinät, syödä vihreinä tai kuivuneina. Pensas tulee n. 4-5 vuotiaana satoikäiseksi. Lajike on osittain itsepölytteinen ja melko satoisa, mutta satoisuuden varmistamiseksi se tarvitsee toisen lajikkeen tai luonnonkannan pölyttäjäksi.

Veripähkinäpensas tarvitsee suojaisen ja aurinkoisen kasvupaikan. Se pärjää myös puolivarjossa, mutta kukinta on vähäisempi. Se on vaatimaton kasvupaikan suhteen, mutta parhaiten viihtyy syvämultaisessa ja ravinteikkaassa paikassa. Veripähkinäpensas suosii kalkkipitoisia maita, kuten muutkin pähkinäpensaat. Se ei siedä pitkiä kuivia jaksoja.

  • USDA 4-8
  • Menestymisvyöhyke: I-II (III)
  • PH suositus: 6.5–7.5
  • Aurinkoinen
  • Alkuperämaa: DE/FI

Myyntikoko:

C2: n. 60-80 cm. DE/FI. Valitettavasti tämä koko on loppuunvarattu (19.5.2023).

Kuva: Marcus Cyron (CC BY-SA 2.5)

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW