Oratuomi (Prunus spinosa)

Oratuomi (Prunus spinosa)

Oratuomi (Prunus spinosa)
Oratuomi (Prunus spinosa)
Tuotekoodi: Prunus spinosa
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 12,00€
Veroton: 9,68€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Oratuomea kasvaa luonnonvaraisena kalkkipitoisilla mailla Länsi-Aasiassa, luoteis-Afrikassa ja Euroopassa. Euroopassa levinneisyysalue yltää Keski-Ruotsiin ja Suomessakin Ahvenanmaalle ja Lounais-Suomeen ja Venäjällä läntiseen Siperiaan. Euroopassa sitä kasvaa yleisesti metsien reunoilla ja mäkien rinteillä. Se on monioksainen, piikikäs, 1-4 metriä korkea pensas, jolla on taipumus levitä juurivesoilla ja muodostaa tiheitä pensaikkoja.  

Oratuomen pienet, soikean muotoiset ja n. 2-5 cm pitkät lehdet puhkevat kukinnan jälkeen. Oratuomi kukkii aikaisin keväällä ennen lehtien puhkeamista. Sen valkoiset, noin 1,5 cm levyiset kukat ovat kaksineuvoisia. Ne sijaitsevat melko tiheästi oksilla. Kukissa on viisi terälehteä ja n. 20 oranssinkeltaista hedettä. Kukista kehittyvät n. 7-15 mm pituiset luumarjat ovat vahapintaisia ja väriltään violetinsinisiä tai sinimustia.  Oratuomen luumarja sisältää nimensä mukaisesti yhden ison siemenen. Hedelmäliha on maultaan karvasta ja kitkerää, mutta 1-2 päivän pakastimessa käynnin tai pakkasöiden jälkeen maku parantuu. Oratuomen marjoja on käytetty perinteisesti erilaisten mehujen, viinien ja liköörien valmistukseen. Marjoja tiedetään käytetyn myös sellaisenaan Euroopassa jo kivikaudella. Myös kukat ovat syötäviä.

Oratuomi viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Oratuomi viihtyy tuoreessa, kalkkipitoisessa ja ravinteikkaassa maassa.

• USDA 5-9
• Menestymisvyöhyke I-III(IV)
• PH suositus: 6 – 8,5
• Aurinkoinen
• Istutussuositus: n. 30 cm syvä kuoppa, kalkittu ja lannoitettu maa
• Alkuperämaa NL ja PL

Myyntikoko:

1. C2: 60–80 cm. 12 € NL.

2. C5: 60-80 cm. 18 €. PL.

Kuva: Martin Olsson [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW