Teivadelma 'Buckingham' (Rubus Tayberry)

Teivadelma 'Buckingham' (Rubus Tayberry)

Teivadelma 'Buckingham' (Rubus Tayberry)
Teivadelma 'Buckingham' (Rubus Tayberry)
Tuotekoodi: Tayberry
Saatavuus: Ennakkomyynti
Hinta: 14,00€
Veroton: 11,29€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Teivadelma on Skotlannissa kehitetty karhunvadelman ja tarhavadelman risteytys. Teivadelma tuotiin markkinoille vuonna 1979. Nimensä se on saanut skotlannissa virtaavasta pisimmästä Tay-joesta. 'Buckingham' -lajike on Teivadelmasta luonnollisesti kehittynyt piikitön versio. 'Buckingham' -lajike löydettiin nimensä mukaisesti luonnosta läheltä Buckinghamia. Piikittömyyttä lukuunottamatta 'Buckingham' -lajike on identtinen tavallisen teivadelman kanssa.

Teivadelma kukkii valkoisin kukin kesä-heinäkuussa. Tumman purppuranpunaiset marjat kypsyvät elokuussa. Teivadelman yli 4-5 cm pituiset, pitkultaiset marjat ovat makeat, aromaattiset. Marjat ovat parhaimillaan ja ne ovat korjauskypsiä, kun niiden väri vaihtuu punaisesta tumman purppuranpunaiseen. Kypsät marjat ovat pehmeitä, joten marjojen poimiminen onnistuu vain käsin. Marjoja voi syödä sellaisenaan tai käyttää niitä esimerkiksi hilloissa, piirakoissa tai viinin valmistuksessa.

Teivadelma on kasvutavaltaan köynnöstävä kuten karhunvadelmakin. Se kasvattaa pitkät versot, jotka on hyvä tukea esimerkiksi säleikköön. Teivadelma voidaan istuttaa niin avomaalle, seinustalle kuin kasvihuoneeseen. Seinustalle istuttaessa taimi tulisi olla noin 50 cm päässä seinustasta. Talveksi pitkät versot voidaan talvehtimisen helpottamiseksi kääriä rullalle maahan ja peitellä havuilla. Keväällä leikataan edellisenä vuotena marjoneet versot ja talvella mahdollisesti paleltuneet latvat. Teivadelman juurakko ei saa päästä jäätymään. Kylminä talvina kasvi voidaan suojata talvisuojauksella.

Teivadelma viihtyy aurinkoisella, suojaisella ja lämpimällä paikalla. Se kasvaa monenlaisessa maaperässä, mutta tuottaa parhaiten satoa vettä läpäisevässä ja runsasravinteisessa maassa.

  • USDA 6-
  • Menestymisvyöhyke: I-(II-III)
  • Ph suositus: 6-7
  • Aurinkoinen

Myyntikoko C2: n. 20-30 cm

Kuva: Jean-Luc Toilet (CC BY-SA 2.0)

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW