Amerikanheisi (Viburnum trilobum)

Amerikanheisi (Viburnum trilobum)

Amerikanheisi (Viburnum trilobum)
Amerikanheisi (Viburnum trilobum)
Tuotekoodi: Viburnum trilobum
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 12,00€
Veroton: 9,68€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Amerikanheisi on kotoisin USA:n koilisosista ja Kanadan kaakkoisosista; alueelta joka kattaa isojen järvien ympäristön ja sieltä itäänpäin. Se on läheistä sukua koiranheidelle (Viburnum opulus) ja Euroopassa se luetaan koiranheiden alalajiksi. Amerikanheisi on pystykasvuinen kesävihanta pensas, joka kasvaa noin 2-4 m korkeaksi. Luontaisilla alueilla se kasvaa lehtimetsien aluskasvillisuutena. Pensas tarvitsee kuitenkin auringonvaloa. Aurinkoisella paikalla siitä tulee pystyoksainen ja tuuhea pensas.

Amerikanheisi on kestävä ja helppohoitoinen pensas, joka ei ole tarkka maaperän suhteen. Tämän vuoksi sitä käytetään Amerikassa paljolti aita- ja suojakasvina sekä reunusistutuksissa. Siitä on myös kehitelty marjantuotantoon isomarjaisia lajikkeita.

Amerikanheisi on koristeellinen kasvi koko kesän. Se kukkii kesäkuussa valkoisin tai kermanvalkein kukinnoin. Kukkarykelmässä on isot laitakukat, jotka ovat pölyttäjiä houkuttelevia neuvottomia kukkia. Rykelmän sisäosassa sijaitsevat pienempikokoiset kaksineuvoiset kukat. Amerikanheisi tuottaa syötäviä marjoja. Kukin marja sisältää yhden ison siemenen.

Marjat saavat syksyllä hehkuvan punaisen värityksen. Ne ovat C-vitamiinipitoisia ja maultaan mehukkaita, mutta kirpeitä. Maku parantuu pakkasten jälkeen. Marjoja voidaan käyttää siementen poistamisen jälkeen hilloissa ja marmeladeissa. Marjojen tapaan kolmilehdykkäiset (5-10 cm leveät) lehdet saavat myös syksyllä kirkkaanpunaisen syysvärin.

Amerikanheisi viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla keski- tai runsasravinteisessa ja tuoreessa maassa. Täysin varjossa pensaasta tulee harvaoksainen.

  • USDA 2-7
  • Menestymisvyöhyke: I-V
  • PH suositus: 6.6-7.5
  • Aurinkoinen
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko: C3:40–50 cm. Valitettavasti ei saatavilla kaudella 2023. Katso myös lajike 'Dart's Graduate'.

Kuva 1: Cephas [CC BY-SA 4.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW