Euroopanpähkinäpensas 'Hallesche Riesen' (Corylus avellana 'Hallesche Riesen')

Euroopanpähkinäpensas 'Hallesche Riesen' (Corylus avellana 'Hallesche Riesen')

Euroopanpähkinäpensas 'Hallesche Riesen' (Corylus avellana 'Hallesche Riesen')
Euroopanpähkinäpensas 'Hallesche Riesen' (Corylus avellana 'Hallesche Riesen') Euroopanpähkinäpensas 'Hallesche Riesen' (Corylus avellana 'Hallesche Riesen')
Tuotekoodi: Hallesche Riesen
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 28,00€
Veroton: 22,58€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Hallesche Riesen "Hallen jätti" on vanha, Saksan Hallessa 1788 kehitetty, kauppahasselpähkinälajike. Lajike tunnetaan myös mm. nimillä Riesennuss von Halle, Riesennus, Halls giant ja Hallesk Jätte. Nimet viittaavat pähkinän suureen kokoon. Eri lähteissä lajike luetaan myös isopähkinäpensaaksi (Corylus maxima) tai isopähkinäpensaan ja euroopanpähkinäpensaan risteytykseksi.

Hallen jätti on terve, voimakaskasvuinen ja leveä pensas. Siitä tulee noin 3-4 metriä korkea pensas. (Esimerkiksi Niittytilan taimiston kokeilupuutarhassa kasvava n. 3 metriä korkea 'Hallesche Riesen' -pähkinäpensas rekisteröitiin Suomen dendrologian seuran ylläpitämään kasvirekisteriin Suomen korkeimmaksi vuonna 2021). Lajikkeen lehdet ovat vihreät, hieman sinertävät reunoilta. Lajikkeen kukinnot ovat aremmat kylmälle kuin luonnonkannan. Hallen jätti kuitenkin kukkii hieman tavanomaista myöhemmin, mutta sen siitepölyntuotanto on runsasta minkä vuoksi se soveltuu hyvin pölyttäjäksi. Lajike tarvitsee pölyttäjän, sillä se ei ole itsepölytteinen. Pähkinät kypsyvät kasvupaikasta riippuen melko myöhään, yleensä vasta lokakuun puolivälissä tai sen jälkeen. Pähkinät ovat kooltaan noin 22x19x19 mm ja kasvavat usein pareittain. Pähkinän kuori on melko paksu, mikä lisää sen vastustuskykyä tuhohyönteisiä vastaan. Hallen jätin pähkinöitä pidetään maultaan yhtenä parhaimmista hasselpähkinälajikkeista.

Hallen jätti tarvitsee suojaisen ja aurinkoisen kasvupaikan. Kasvupaikan tulisi olla syvämultainen ja ravinteikas. Suosii kalkkipitoisia maita.

  • USDA 4-8
  • Menestymisvyöhyke: I-II (III)
  • Ph suositus: 6.5–7.5
  • Aurinkoinen
  • Alkuperämaa:LV                

Myyntikoko:

C7: nätpåse ca. 70-90 cm och C3:40-55 cm, LV, 22 €. Valitettavasti tämä koko on loppuunvarattu (23.3.2023).

C8: 150-170 cm, PL, 28 €. Valitettavasti tämä koko on loppuunmyyty (5.5.2023).

C15: 80-100, PL, 35 €. 

KUVA 3:Pähkinälajikkeiden ja -lajien kokoeroja vuoden 2019 sadossa taimistollamme Bergössä.

Avainsanat: hasselpähkinä
Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW