Valkomulperipuu (Morus alba var Tatarica)

Valkomulperipuu (Morus alba var Tatarica)

Valkomulperipuu (Morus alba var Tatarica)
Valkomulperipuu (Morus alba var Tatarica)
Tuotekoodi: Morus alba var. tatarica
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 15,00€
Veroton: 12,10€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Valkomulperipuun eli silkkiäispuun luontainen levinnäisyysalue kattaa Kiinan pohjoisosat, mutta sitä on jo vuosisatoja viljelty ympäri maailman. Valkomulperilla on vaihtelevan muotoiset, liuskaiset tai liuskattomat lehdet. Lehdet ovat päältä kaljuja, kiiltävän tummanvihreitä ja hammaslaitaisia. Lehtilavan pituus on enintään 20 cm. Valkomulperin lehtiä on käytetty silkkiä tuottavien silkkiäisperhosten toukkien ravintona. Puu on näin ollen ollut jo vuosisatojen ajan tärkeä kasvi silkintuotannossa.

Valkomulperipuu voi kasvaa Suomessa n. 5 m kokoiseksi puuksi tai pensaaksi. Se on kasvutavaltaan tiheäoksainen. Puu kukkii säistä riippuen Suomessa toukokuun lopussa tai kesäkuussa. Kukat ovat pieniä ja vihreitä. Ne muodostavat noin sentin pituisia norkkoja. Hede- ja emikukat sijaitsevat samassa tai eri puuyksilössä.

Valkomulperi tuottaa syötäviä marjoja. Marjat ovat aluksi valkeita, mutta kypsyessään tummuvat ja muuttuvat tummanpunaisiksi. Marjat muistuttavat ulkonäöltään vadelmaa. Raa'at, valkoiset marjat ovat lievästi myrkyllisiä. Kypsien marjojen maku on miellyttävä ja makea. Valkomulperin marjat ovat ravintorikkaita ja vitamiinipitoisia. Ne sisältävät mm. C- ja K-vitamiineja, rautaa, kalsiumia, proteiineja ja kuituja. Niitä voidaan käyttää sellaisenaan tai kuivata.

Valkomulperipuu viihtyy lämpimällä ja aurinkoisella paikalla. Se viihtyy syvämultaisella maalla. Puu sietää myös hieman kuivuutta. Tatarica -muunnosta pidetään yleisesti yhtenä kestävimpänä valkomulpereista.

  • Menestymisvyöhyke: I-II (III-IV)
  • Aurinkoinen
  • PH suositus: 6.0–7.5
  • Alkuperämaa: Suomi, siemenalkuperä Ukraina

Myyntikoko c1-c2: n. 10-20 cm. Valitettavasti tilapäisesti loppu.

Kuva: B.navez   [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW