Valkohikkori (Carya ovata)

Valkohikkori (Carya ovata)

Valkohikkori (Carya ovata)
Valkohikkori (Carya ovata) Valkohikkori (Carya ovata)
Tuotekoodi: Carya ovata
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 26,00€
Veroton: 20,97€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Valkohikkoria, toiselta nimeltään liuskahikkori, kasvaa luontaisesti Pohjois-Amerikan itäosissa. Valkohikkori kuuluu pekaanipähkinän kanssa samaan carya -puusukuun. Hikkorin nimi juontaa juurensa intiaanien valkohikkorin pähkinöistä keittämästä ruosta ”pawcohiccora”. Valkohikkori keskittyy alkuvuosinaan syvälle menevän paalujuuren kasvattamiseen, mutta vakiinnuttuaan puu on melko nopeakasvuinen myös maanpäällisiltä osiltaan. Luontaisilla kasvualueilla se kasvaa noin 25 m. korkeuteen. Saavuttaessaan tämän korkeuden puu on jo yli 300 vuoden vanha. Suomessa valkohikkori voi kasvaa n. 6-8 m korkuiseksi. Valkohikkorin kellanvihreät lehdet sijaitsevat vastakkain ja ovat jakautuneet 5-7 hammaslaitaiseen lehdykkään. Hienon ulkomuotonsa ja koristeellisten lehtiensä ansiosta valkohikkori on myös hieno koristepuu. Puun kaarna on vanhemmiten liuskoittunutta ja halkeilevaa.

Valkohikkori alkaa kukkimaan ja tuottamaan syötäviä, valkoisia pähkinöitä n. 10 vuoden iässä. Valkohikkori kukkii myöhäiskeväällä tai alkukesällä. Emikukat ovat pieniä ja vihreitä. Hedekukat roikkuvat jopa 12 cm pitkissä norkoissa ja kasvavat vuosikasvainten tyvessä. Pähkinä tai pikemminkin kivihedelmän siemen, on paksukuorisen hedelmän sisällä. Valkohikkorin pähkinät ovat olleet tärkeä osa Ottawajoen ympäristössä sekä Quebecin ja Ontarion provinssissa asuneiden alkuperäisasukkaiden eli Algonkinitien ruokavaliota. Pähkinät ovat myös oravien mieleen. Ne ovat hyvänmakuisia ja maku muistuttaa pekaanipähkinää.

Valkohikkori viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Puu suosii ravinteikasta ja hieman kosteaa maata. Valkohikkori on menestynyt taimistollamme III vyöhykkeellä. Suositeltavaa on kuitenkin käyttää talvisuojausta vähintään ensimmäisenä ja toisena talvena.

  • Menestymisvyöhyke: I-II(III)
  • Aurinkoinen
  • PH suositus: 6-7
  • Alkuperämaa: FI (Siemenlähde Iowa, USA) ja SE

Myyntikoko:

1. C1-C2: n. 10 cm, FI, 10 €. Valitettavasti loppu.

2. C3,5-C5: n. 60-100 cm, SE, 26 €. Valitettavasti loppu.

Kuva 1: Аимаина хикари (CC BY-SA 4.0)

Kuva 2: KATHERINE WAGNER-REISS (CC BY-SA 4.0)

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW