Mustaselja (Sambucus nigra)

Mustaselja (Sambucus nigra)

Mustaselja (Sambucus nigra)
Mustaselja (Sambucus nigra)
Tuotekoodi: Sambucus nigra
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 18,00€
Veroton: 14,52€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Mustaseljaa kasvaa luonnonvaraisena Euroopassa aina Etelä-Skandinaviaan asti. Mustaselja kasvaa noin 5 m korkeaksi ja n. 3 m leveäksi monihaaraiseksi pensaaksi. Mustaselja on nopeakasvuinen. Se kasvaa epäsäännöllisesti. Tyveltä lähtee useita suoria pystyhaaroja. Pääoksat ovat yläviistoon kaareutuvia ja latvus leveä, pylväsmäinen ja pyöreähkö. Kerrannaislehdet ovat parilehdykkäisiä ja n. 20 cm pitkiä. Lehdykät ovat sahalaitaiset, soikeat ja puikeat. Lehdissä on hieman epämiellyttävä tunnusomainen haju, joka helpottaa kasvin tunnistamista.

Mustaselja kukkii keskikesällä. Kukat ovat valkoiset ja hyväntuoksuiset. Kukinto voi olla halkaisijaltaan n. 10-25 cm. Yksittäiset kukat ovat kooltaan n. 5-8 mm. leveät. Kukkia voidaan käyttää esim. juomien ja yrttiteen valmistukseen. Marjat kypsyvät syys-lokakuussa. Sitä ennen raa`at vihreät ja punaiset marjat ovat lievästi myrkyllisiä. Marjat ovat kypsinä mustia tai tummanvioletteja ja halkaisijaltaan n. 5-7 mm. Kypsät marjat ovat syötäviä. Marjojen sisältämien alkaloiden vuoksi ne suositellaan kuitenkin keitettävän ennen käyttöä, ainakin mikäli kyse on suuremmista marjamääristä. Jos marjoja ei keitetä, siemenet tulisi poistaa ennen käyttöä. Kypsät marjat sopivat hyvin hilloihin tai mehuun. Mustaseljan marjoja ja kukkia on käytetty kansanlääkinnässä monenlaisten vaivojen ja sairauksien hoitoon, kuten rohtoina alentamaan kuumetta ja puhdistamaan elimistöä. Marjat sisältävät paljon C-vitamiinia.

Viihtyy niin aurinkoisella kuin puolivarjoisella paikalla. Viihtyy ravinteikkaassa, kosteassa ja kevyesti happamassa maassa.

  • Menestymisvyöhyke: I-II(III)
  • Aurinkoinen, puolivarjoinen
  • PH suositus: 5.5–6.5
  • Alkuperämaa: DE ja NL

Myyntikoko:

1. Avojuurinen (ruukutettu keväällä c2-c3): 50-80 cm. DE. 10 €. Ei saatavilla

2. C2: ca.40-60 cm. NL 18 €

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW