Euroopanpähkinäpensas (Corylus avellana)

Euroopanpähkinäpensas (Corylus avellana)

Euroopanpähkinäpensas (Corylus avellana)
Euroopanpähkinäpensas (Corylus avellana)
Tuotekoodi: Corylus avellana
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 12,50€
Veroton: 10,08€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Pähkinäpensas on palvellut ihmistä ikimuistoisista ajoista lähtien. Se on tarjonnut hasselpähkinöiden lisäksi myös taipuisaa puuainesta. Pähkinäpensasta esiintyy villinä Euroopassa noin 63°N leveyspiirille saakka. Sen luontaisen levinneisyysalueen pohjoisraja kulkee Suomessa suurin piirtein Satakunnasta Etelä-Savoon. Puutarhakasvina se pärjää ainakin vyöhykkeelle 4 asti ja suotuisissa olosuhteissa myös vyöhykkeellä 5 (jossa on myös menestynyt pähkinää tuottaen). Nykyään kirjoitetaan pähkinäpensaiden talvehtineen Suomessa jo Rovaniemen seudulla (Sorbifolia Vol.54 (1/2023):40) Talvilevon aikana euroopanpähkinäpensas kestää melko alhaisia lämpötiloja. Ruotsin maatalousyliopiston (Sveriges lantbruksuniversitet) koetilalla Balsagårdilla Skånessa tehtyjen tutkimusten perusteella luonnonvarainen pähkinäpensas alkaa saada pakkasvaurioita -30 - -35 °C lämpötiloissa.   

Euroopan pähkinäpensas on kesävihanta pensas, joka kasvaa noin n. 5 -7 m korkeaksi. Lehdet ovat sahalaitaiset, herttamaiset tai puikeat. Lehtiä peittää samettimainen karvoitus. Se kuuluu varhaisimpiin kevätkukkijoihin. Tuulipölytteinen kukinta voi alkaa jo maalis-huhtikuussa. Kehättömät keltaiset riippuvat hedenorkot ovat noin 6 senttiä pitkiä ja kasvavat noin 2-5 ryhminä. Punaiset lähes huomaamattoman pienet emikukat kasvavat talvisilmujen kärjissä. Emikukat kestävät noin -11 °C pakkasta. Hedekukat ovat arempia. Vaikka molempia kukkia on samassa pensaassa, pähkinäpensas on usein itsesteriili ja tarvitsee toisen pähkinäpensaan pölyttäjäksi. Esim. jopa 90 % lajikkeista hedenorkot avautuvat ennen saman pensaan emikukkien puhkeamista. Onnistuneen pölytyksen jälkeen pähkinät kasvavat osittain kuppimaisen suojuksen sisällä. Hasselpähkinä on kypsä, kun suojus muuttuu keltaiseksi. Pähkinöissä voi olla tuoreena hieman väkevä maku, mutta maku häviää yleensä muutaman päivän varastoinnin jälkeen.

Euroopanpähkinäpensas kasvaa usein kevyessä hiekkapitoisessa, mutta ravinteikkaassa maassa, jossa vettä on saatavilla. Maaperän tulee kuitenkin olla läpäisevää. Pähkinäpensas pärjää PH-arvoltaan monenlaisissa maaperissä, mutta se suosii kalkkipitoisia maita. Sen juuristo ei yllä erityisen syvälle, vaan se kostuu useasta pienestä paalujuuresta ja useasta lähellä maanpintaa kasvavasta juuresta. Suositeltavaa olisi, että kasvupaikka olisi siinä määrin syvämultainen, jotta syvimmät juuret voisivat yltää n. 1,2 metrin syvyyteen. Pähkinäntuotannon kannalta optimaalisin kasvupaikka olisi aurinkoinen ja suojainen. Pähkinäpensas on kuitenkin sopeutunut kasvamaan myös varjoisammassakin paikassa.

Taimistollamme Länsirannikolla vyöhykkeellä III ovat menestyneet erilaiset kokeilemamme kannat, mm. hollantilainen, tanskalainen ja suomalainen. Uutuutena meillä on tulossa myyntiin myös omien Bergössä kasvavien pähkinäpensaiden siementaimia. Taimet ovat tosin huomattavasti pienempiä.  

  • Vyöhykkeet I-IV (V)
  • PH 6,5 – 7
  • Puolivarjoinen - aurinkoinen
  • Mehiläiskasvi
  • Alkuperämaa: NL/FI

Myyntikoko:

1. Avojuurinen/ruukutettu alkukesällä 30-50 cm. FI. 12,50 €. Tyvärr är denna storlek slutreserverad.

2. C2, n. 80-100 cm. NL. 12,50 €. Valitettavasti tämä koko on loppuunvarattu (22.4.2024).

3. P9-C2, n. 10-20 cm. Siemenalkuperä Bergö, FI.  6 €. Valitettavasti tämä koko on loppuunvarattu (21.5.2024).

Mehiläiskasvi

Avainsanat: hasselpähkinä
Powered By OpenCart
Niittytila © 2024 | design: Design Studio WWW