Samettisumakki (Rhus Hirta / Rhus typhina)

Samettisumakki (Rhus Hirta / Rhus typhina)

Samettisumakki (Rhus Hirta / Rhus typhina)
Samettisumakki (Rhus Hirta / Rhus typhina)
Tuotekoodi: Rhus Typhina
Saatavuus: Ei varastossa
Hinta: 35,00€
Veroton: 28,23€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Samettisumakki on alkujaan kotoisin USA:n koillisosista. Luontaisella kasvualueella se voi kasvaa jopa n. 12 m. korkeaksi, mutta Suomessa siitä voi yleensä tulla n. 3-5 m korkea. Yleensä siitä tulee monirunkoinen pensas. Samettisumakki muodostaa herkästi juurivesoja, joiden avulla se leviää helposti. Luontaisella levinneisyysalueellaan se viihtyy usein ns. joutumailla, kuten suolapitoisilla aurinkoisilla mailla, rinteillä ja teiden varsilla. Sen uudet vuosikasvaimet ovat sametinkarvaisia, johon perustuu myös kasvin suomenkielinen nimikin. 

Samettisumakin kerrannaislehdet muodostuvat kierteisesti sijaitsevista lehdistä. Ne voivat olla jopa 50 cm pitkät. Kerrannaislehdet ovat parilehdykkäisiä, näitä pareja voi olla jopa 15 kpl. Lisäksi kerrannaislehdissä on pariton päätölehdykkä. Lehdet ovat päältä tummanvihreitä ja alta sinivirheitä. Jos syksy on pitkä ja lämmin lehti voi saada kauniit syysvärit, joissa on kaikkia keltaisen, keltapunaisen, punaisen ja violetin värisävyjä. Lehdet ovat kuitenkin hallanarat ja varisevat Suomessa maahan siksi usein jo vihreinä.

Samettisumakki on kaksikotinen. Hede- ja emikukat ovat yleensä eri puuyksilöissä. Loppukesällä samettisumakin pienet vihreät kukinnot sijaitsevat pystyissä, jopa n. 20 cm kokoisissa kukinnoissa kasvin latvuksissa. Emipuissa vihreät kukinnot muuttuvat elo-syyskuussa koristeellisiksi loistavan punaisiksi tähkiksi. Samettisumakin puuaines on huokoista. Tuuli tarttuu helposti puun isoihin lehtiin, minkä vuoksi oksat katkeavat helposti voimakkaassa tuulessa kesäaikaan. Puu tarvitsee siksi suojaisen kasvupaikan tai hyvän tuennan.

  • Menestymisvyöhyke I-III
  • USDA: 4-8
  • PH suositus: 4.6-7.5
  • Aurinkoinen tai puolivarjoinen
  • Alkuperämaa:PL

Myyntikoko: C7,5-C10:150-180 cm. Helposti katkeavien versojen ja lehtien vuoksi lähettäminen on mahdollista vain keväällä ja syksyllä. Kesäaikaan ainoastaan nouto taimistolta on mahdollinen. Loppuunvarattu (3.5)

Kuva: Niittytila

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW