Makeakirsikkapuu ’Iputj’ (Prunus avium’Iputj’)

Makeakirsikkapuu ’Iputj’ (Prunus avium’Iputj’)

Makeakirsikkapuu ’Iputj’ (Prunus avium’Iputj’)
Makeakirsikkapuu ’Iputj’ (Prunus avium’Iputj’)
Tuotekoodi: Iputj
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 38,00€
Veroton: 30,65€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

’Iputj’ on venäläinen makeakirsikkalajike. Sen on kehittänyt aviopari, tohtorit Maina Vladimirovna Kanshina ja Alexander Ivanovich Astakhov Venäjän liittovaltion lupiinitutkimusinstituutissa (Всероссийский научно-исследовательский институт люпина) lähellä Brjanskia risteyttämällä lajikkeet 3-36 ja 8-14. Syntynyt Iputj-lajike lisättiin paikalliseen alueelliseen rekisteriin vuonna 1993.

Makeakirsikkapuu ’Iputj’ on kasvutavaltaan, perusjuuresta riippuen, leveän kartiomainen, keskikokoinen puu. ’Iputj’ – lajike tulee satoikään suotuisalla paikalla n. 4-5-vuotiaana. Lajike on ristipölytteinen. Suotuisalla paikalla sato on säännöllinen ja suhteellisen runsas. Sen kauniin tummanpunaiset, täysin kypsinä lähes mustat marjat kypsyvät säistä riippuen heinä-elokuun välillä. Ne ovat isoja ja pyöreän soikeita. Marjat ovat suotuisalla paikalla n. 2 cm kokoisia ja painavat keskimäärin n. 5,3 grammaa ja maksimi on n. 9,7 grammaa. Hedelmäliha on tummanpunaista, keskinkertaisen kiinteää ja mehukasta. Täysin kypsänä maku on makea (sokeripitoisuus on keskimäärin n. 11%) ja lievästi hapan. Raakana marjat ovat kitkerän makuisia. Hedelmän kivi on soikea, keskikokoinen (n. 0,27 g) ja keskinkertaisesti  irtoava. Kosteina kesinä marjoilla on taipumus osittain halkeilla puussa. Marjat soveltuvat tuore- ja talouskäyttöön, mutta marjojen kuljetettavuus on keskinkertainen. Lajikkeen marjoja on toisinaan ollut kesäisin myös taimistollamme vieraiden maisteltavissa satoaikaan.

Makeakirsikkapuu ’Iputj’ viihtyy aurinkoisella, lämpimällä ja tuulensuojaisella paikalla. Kasvi viihtyy tuoreessa, mutta läpäisevässä ja runsasravinteisessa kasvupaikassa. Makeakirsikkapuu suositellaan istutettavaksi kohopenkkiin, kuten useimmat hedelmäpuut. Lajike on talvenkestävä ja vastutuskykyinen useimmille kasvisairauksille.

  • Menestymisvyöhyke: I-III (IV)
  • Aurinkoinen
  • PH suositus: 5.6–7.5
  • Ristipölytteinen
  • Perusjuuri: Prunus avium 
  • Alkuperämaa: FI / LV

Myyntikoko:

1. C2: Piiskataimi n. 60–70 cm. 14,90 € FI. Valitettavasti tämä koko on tilapäisesti loppu.

2. Verkkopussi 7,5 l: ca. 140-170 cm. Vähäoksainen. 38 €. LV

Kuva1: Lajikkeen marjan muoto yleisellä tasolla: Hans [Pixabay lisence]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2023 | design: Design Studio WWW