Viiniköynnös 'Iza Zaliwska' (Vitis sp. 'Iza Zaliwska')

Viiniköynnös 'Iza Zaliwska' (Vitis sp. 'Iza Zaliwska')

Viiniköynnös 'Iza Zaliwska' (Vitis sp. 'Iza Zaliwska')
Viiniköynnös 'Iza Zaliwska' (Vitis sp. 'Iza Zaliwska')
Tuotekoodi: Iza Zaliwska
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 15,00€
Veroton: 12,10€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

'Iza Zaliwska' on puolalainen hybridiviiniköynnöslajike. Lajikkeen löysi vuoden 1945 paikkeilla Puławysta kasvistieteilijä ja professori Stanisław Zaliwski. Hän nimesi lajikkeen traagisesti miinaan kuolleen pienen tyttärensä Izabella Zaliwskan mukaan. Luultavasti kasvi oli alkujaan lajikkeen ’Seneca’ siementaimi. 'Iza Zaliwska' on aiemmin ollut yksi suosituimmista viinirypälelajikkeista Puolassa.

'Iza Zaliwska' on kasvunopeudeltaan voimakaskasvuinen, mikäli maaperä on ravinteikas ja kasvupaikka muutenkin suotuisa. Siitä voi tulla jopa n. 3-5 m korkea. Lajikkeen versot ovat kärjestä kellertevän harmaita. 'Iza Zaliwska' on itsepölytteinen sekä säännöllis- ja runsassatoinen. Lajikkeen satoikä alkaa nuorena.  Kasvin rypäleet kypsyvät aikaisin. Se on Puolassa yksi aikaisimmista lajikkeista. Sato kypsyy Suomessa kesän lämpösummasta riippuen elokuun lopussa - syyskuussa. 'Iza Zaliwska':n tertut ovat kartiomaisia, keskikokoisia,  n. 180 gramman painoisia ja keskinkertaisen tiheitä. Kasvin soikeat rypäleet ovat väriltään vihreitä-keltaisia, osin läpikuultavia. Ne ovat pieniä-keskikokoisia, n.3 g painoisia ja n. 14 mm kokoisia. Ulkona kypsyneet rypäleet jäävät usein pienemmiksi. Rypäleet ovat mehukkaita, ohutkuorisia ja niiden maku on omaleimainen, aluksi hieman hapan ja täysin kypsänä miellyttävän makea ja hieman mansikan vivahteinen. Sokeripitoisuus voi olla jopa 15 - 18 %. 'Iza Zaliwska':n rypäleet soveltuvat sekä talous- että tuorekäyttöön, mutta parhaiten jälkimmäiseen. Lajikkeiden makea maku houkuttelee ampiaisia ja siksi ne tulee poimia heti kypsyttyään. 

Viiniköynnöslajike 'Iza Zaliwska' viihtyy aurinkoisella, suojaisella paikalla. Maaperän tulisi olla ravinteikas, syvähiekkamultainen ja kostea, mutta läpäisevä. Parhaan sadon kasvi tuottaa ravinteikkaassa maassa ja kasvihuoneessa. Taimi tulisi istuttaa ainakin n. 50–150 cm päähän muista kasveista ja vähintään 30 cm päähän seinästä. Vakiinnuttuaan 'Iza Zaliwska' on melko talvenkestävä lajike. Köynnös voi kestää tuleentuneena jopa n.-25- -30 c asteen lämpötilaa. Talvehtimisen edistämiseksi taimi kannattaa istuttaa n. 10–15 cm syvempään kuin se on ruukussa.  Myös talvisuojaus on suositeltavaa ainakin kolmena ensimmäisenä talvena avomaalla. Talvisuojaus voidaan toteuttaa esim. peittämällä kasvi marraskuussa pakkasturpeella. Lajikkeen vastustuskyky sairauksia vastaan on erinomainen, mutta härmää voi toisinaan esiintyä. Viiniköynnöstä voidaan leikata syksyllä. Tällöin silmuja tulisi jättää 6-12 versoa kohden.

  • Menestymisvyöhyke: I-III
  • USDA 6-9
  • Aurinkoinen
  • PH suositus: 6-7
  • Alkuperämaa: PL

Myyntikoko c2: 40–60 cm

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW