Riippakeltasalava (Salix sepulcralis (x) 'Chrysocoma' (resistenta))

Riippakeltasalava (Salix sepulcralis (x) 'Chrysocoma' (resistenta))

Riippakeltasalava (Salix sepulcralis (x) 'Chrysocoma' (resistenta))
Riippakeltasalava (Salix sepulcralis (x) 'Chrysocoma' (resistenta))
Tuotekoodi: Chrysocoma
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 20,00€
Veroton: 16,13€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Riippakeltasalavaa pidetään suosituimpana ja eniten viljeltynä riippapajuna maapallon lauhkealla vyöhykkeellä. Suomessa se on harvinainen. Tämä paju on kehitetty alkujaan Späthin taimistossa Berliinissä ja tuotu markkinoille vuonna 1888. Riippakeltasalava tunnetaan myös tieteellisellä nimellä Salix alba ’Tristis’. Se on keltasalavan (Salix alba ’vitellina’) ja itkupajun (Salix babylonica) risteytys. Keltasalavalta puu on saanut talvenkestävyyttä ja versojen värityksen sekä itkupajulta voimakkaan riippamaisen kasvutavan. Tuloksena syntynyt hybridipaju on nopeakasvuinen, voimakasrunkoinen puu. Suomessa siitä voi kasvaa suotuisissa olosuhteissa n. 8 - 10 metriä korkea ja lähes yhtä leveä puu. Riippakeltasalavasta tulee suhteellisen nopeasti suuri puu, jolla on ilmava latvus ja pitkiä lähes pystysuoraan alaspäin roikkuvia oksia. Vanhemmiten latvuksen yläosa muuttuu vähemmän roikkuvaksi. Puu muistuttaa ulkonäöllisesti hieman itkupajua (Salix babylonica). Kauniin kasvutavan lisäksi puun koristearvo pohjautuu osittain sen nuoriin oranssinkeltaisiin - sitruunankeltaisiin versoihin ja oksiin. Vanhemmiten puun runko ja versot muuttuvat uurteisiksi ja harmaan ruskeiksi.  

Riippakeltasalava puhkeaa aikaisin alkukesällä lehteen ja pudottaa lehdet myöhään syksyllä. Sen lehdet ovat melko pitkiä ja kapeita sekä teräväkärkisiä, mattavihreitä sekä alapuolelta hieman sinertäviä. Syksyllä lehdet saavat kauniin keltaisen syysvärityksen. Lehtien pudottua paljastuvat koristeellisen väriset nuoret versot. Puu on yksikotinen ja osittain kaksineuvoinen. Kukinta on yleensä runsasta. Keltaiset norkot ilmestyvät lehtien puhkeamisen aikaan keväällä värjäten isompana lähes koko pajun kullankeltaiseksi. Kukat houkuttelevat mehiläisiä ja muita pölyttäjiä.

Riippakeltasalava on näyttävä puu ympäri vuoden. Myös talvella, jolloin puun luonteenomainen kasvutapa sekä versojen keltainen väritys tulee esiin. Puun vanhetessa sen roikkuva oksisto muodostaa kesäaikaan niinikään kuin oviverholla suljetun tilan puun rungon ympärille. Ehkä komeimmillaan riippakeltasalava on erityisesti vesiaiheiden lähellä, kun sen oksat saavat roikkua vettä kohden.

Riippakeltasalava on helppohoitoinen; se sietää hyvin leikkausta, mutta ei juurikaan tarvitse sitä. Kasvi viihtyy aurinkoisessa ja puolivarjoisessa sekä Suomessa lämpimässä ja suojaisessa paikassa. Se sietää monenlaisia maaperiä, mutta viihtyy ravinteikkaassa läpäisevässä maassa. Paju suosii kosteita ja tuoreita kasvupaikkoja, jotka antavat sille riittävästi kosteutta kesällä. Puulla on hyvä vastustuskyky ruvelle ja ruosteelle.

  • Menestymisvyöhyke: I-II(III)
  • USDA: 5-9
  • Aurinkoinen-puolivarjoinen
  • PH Suositus 5,1–7,5
  • Alkuperämaa: PL

Kuva: Weepingraf [CC BY-SA 3]

Myyntikoko C2:60-80 cm.

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW