Vuorivaahtera (Acer pseudoplatanus)

Vuorivaahtera (Acer pseudoplatanus)

Vuorivaahtera (Acer pseudoplatanus)
Vuorivaahtera (Acer pseudoplatanus)
Tuotekoodi: Acer pseudoplatanus
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 7,50€
Veroton: 6,05€
Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Vaahteroiden sukuun kuuluva vuorivaahtera on yksi Keski-Euroopan yleisimpiä luonnonvaraisia vaahteralajeja. Sen levinneisyysalue yltää Ranskasta Ukrainaan ja Pyrenneiden vuoristosta Tanskaan ja Etelä-Ruotsiin asti. Se on kauniina lehtipuuna suosittu koristepuu myös luontaisen levinneisyysalueensa ulkopuolella. Se on levinnyt ihmisten mukana myös mm. Pohjois-Amerikkaan ja Uuteen Seelantiin.  Arvostettuja ominaisuuksia ovat olleet myös hyvä suolan, pakokaasujen sekä tuulen kesto. Huonona puolena on, että se on hevosille tappavan myrkyllistä sisäisesti nautittuna. Suomessa vuorivaahtera on vielä suhteellisen harvinainen koristepuu, mutta Ruotsissa puu on yleisempi. Siellä ratsastajat joutuvat tästä syystä pitämään hevosiaan tarkasti kurissa.

Vuorivaahtera on melko nopeakasvuinen puu. Siitä voi kasvaa suotuisissa olosuhteissa täällä n. 4-5 metriä leveä ja 5-10 metriä korkea leveälatvuksinen puu.  Sen noin 5-10 cm pituisen lehtiruodon päässä sijaitsevat viisiliuskaiset, tummanvihreät, mattamaiset lehdet ovat kooltaan n. 10–20 cm kokoisia. Metsävaahteraan verrattuna liuskat ovat pyöreämpiä ja hammaslaitaisia sekä lehtisuonet ovat korostuneemmin näkyvillä. Lehtien alapuoli on yläpuolta vaaleampi ja lähinnä harmaanvihreä. Vuorivaahteran syysväritys on keltainen ja vaatimattomampi kuin metsävaahteralla. Metsävaahterasta poiketen vuorivaahteran pudonneet lehdet eivät happamoita maata vaan ne paikalleen maatuessaan pikemminkin lisäävät maaperän ravinteisuutta.

Vuorivaahtera kukkii alkukesällä lehtien puhkeamisen aikoihin tai puun jo ollessa lähes täydessä lehdessä. Metsävaahterasta poiketen vuorivaahteran vihreät kukat kehittyvät riippuviin terttumaisiin kukintoihin, (metsävaahteran kukinnot ovat pystykasvuisissa huiskiloissa) Yhdessä kukinnossa saattaa pieniä kukkia olla jopa 60–100. Puu on yksikotinen. Syksyllä kehittyvät vaahteroille tyypilliset siivelliset siemenet. Vuorivaahtera ei ole kovin vaativainen kasvupaikan suhteen. Runsasravinteinen ja tuore kasvualusta olisi suotuisin. Parhaiten puu menestyy aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla, mutta nuoret taimet selviävät luontaisilla kasvualueillaan melko voimakkaassakin varjostuksessa. 

  •     Menestymisvyöhyke: (I-III)
  •     USDA 4-7 
  •     Aurinkoinen/puolivarjoinen
  •     PH suositus: 5,6–7,5

Myyntikoko: C1-C2: 50-80 cm.

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW