Kirjopunapyökki (Fagus sylvatica f. roseomarginata)

Kirjopunapyökki (Fagus sylvatica f. roseomarginata)

Kirjopunapyökki (Fagus sylvatica f. roseomarginata)
Kirjopunapyökki (Fagus sylvatica f. roseomarginata)
Tuotekoodi: fagus sylvatica tricolor
Saatavuus: Varastossa
Hinta: 32,00€
Veroton: 25,81€

Vaihtoehdot


* Koko:

Määrä:     - TAI -   Lisää toivelistaan
Lisää vertailuun

Kirjopunapyökki ilmestyi eurooppalaisten taimistojen valikoimiin jo 1880-luvulla.Tästä lajikkeesta käytetään myös tieteellistä nimeä ”purpurea tricolor” sekä pelkästään ”tricolor”. Suomenkielistä nimeä lajikkeelle ei tiettävästi ole. Tästä syystä käytämme epävirallista nimitystä "kirjopunapyökki".  Lajike on hidaskasvuisempi kuin tavallinen euroopanpyökki. Tämä kasvutavaltaan kartiomainen puu voi kasvaa Euroopassa n. 10 m korkeaksi, mutta Suomessa kasvi jäänee luultavasti enintään 4-6 metriä korkeaksi. Puun juuristo on pinnallinen.

”Kirjopunapyökin” koristearvo ja nimi perustuvat pääosin lehtien ulkoasuun. Kiiltävät, poimulaitaiset lehdet ovat kauneimmillaan keväällä, joilloin ne puhkeavat purppuranvärisinä, reunoilta vaaleanpunaisina.  Lehdet muuttuvat kesänajaksi vähitellen erittäin tummanvihreiksi lehtien reunojen jäädessä vaaleanpunaisiksi.  Syksyllä lehden värit kellastuvat ja ruskistuvat.  Ruskeina ne säilyvät puussa pitkälle kevääseen. Lehdet ovat hieman pienemmät kuin tavallisella euroopanpyökillä. Ne ovat n. 4-8 cm pitkiä ja niissä on enintään 10 suoniparia.

"Kirjopunapyökki" on yksikotinen. Sen tuulipölytteinen kukinta ajoittuu huhti-toukokuulle. Hedekukat muodostavat riippuvia pallomaisia ja vaaleankeltaisia kukintoja. Emikukinnoista muodostuu kova ja piikkinen kehto, jossa on yksi tai kaksi syötävää pähkinää.

”Kirjopunapyökki ”viihtyy runsasravinteisessa, tuoreessa-kosteassa ja läpäisevässä humusmaassa. Suomessa kasvupaikan tulisi olla aurinkoinen tai puolivarjoinen. Pyökkien tapaan se viihtyy kosteassa meri-ilmastossa.

  •  USDA 4-7
  •  Menestymisvyöhyke I-? 
  •  PH suositus: 5.0 - 7.4
  •  Aurinkoinen/puolivarjoinen
  •  Alkuperämaa: PL ja NL

 Myyntikoko

1. C4:50–60 cm. PL. 32 €. Valitettavasti tämä koko on loppuunvarattu.

2. Juuripaakku: 60-80 cm. NL. 36 €

Kuva: Jean-Pol GRANDMONT [CC BY-SA 3.0]

Powered By OpenCart
Niittytila © 2022 | design: Design Studio WWW